„În UE nu există iluzii legate de actuala guvernare. Dacă s-ar fi schimbat lucrurile în Republica Moldova, situaţia ar fi fost cu totul alta şi ţara ar fi avut mult mai multe şanse de integrare. Statutul de candidat sau pre-candidat este mult mai valoros pentru orice stat pentru că permite asimilarea mai multor fonduri din UE. Doar trebuie să fim capabili să le asimilăm”, a menţionat Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, la Jurnal TV.

În cursul aceleiaşi emisiuni, Andrei Popov, preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, a declarat că Uniunea Europeană în continuare vorbeşte public în limbaj diplomatic, iar în discuţii private aprecierile faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova sunt mult mai categorice şi tranşante.

„Există o înţelegere a proceselor care au loc în Moldova şi a obstacolelor principale care împiedică relansarea cursului de reforme şi aproprierea reală a ţării de standardele europene. De asemenea, există o realizare a faptului că nu prea există alternative politice viabile şi că stabilitatea pe care actuala guvernare o livrează este o valoare apreciată de UE, mai ales în contextul multiplelor probleme cu care aceasta se confruntă”, a punctat Popov.

De cealaltă parte, deputatul socialist Vladimir Ţurcan crede că ultimul summit al Parteneriatului Estic, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, a arătat că niciuna dintre ţările care fac parte din Parteneriat nu are perspectivă de integrare în UE.