„Urmare a presiunilor constante efectuate de structurile PD, culminate cu o vizită în teritoriu a unei întregi cohorte de activişti în frunte cu un deputat PD, primarul şi viceprimarul şi-au prezentat demisia. Exact la trei zile după... De aici şi caracterul anticipat al alegerilor. Asta dacă alegeri se pot numi cele la care a participat doar un singur candidat. Este vorba despre veşnicul candidat PD, care a participat şi a pierdut ultimele trei alegeri pentru primar din Lăpuşna, înregistrând de fiecare dată un scor ruşinos”, scrie deputatul, într-un mesaj postat pe Facebook.

Grigore Cobzac explică şi de ce a existat un singur candidat pentru scrutinul anticipat.

„De ce doar un candidat? Nu au mai existat şi alţii? Vă răspund – au fost. Pe trei îi cunosc, cu doi din ei am discutat personal. Primul cu şanse reale de a câştiga din primul tur, odată fiind anunţate alegeri, s-a pornit cu mare avânt. A făcut publică şi intenţia. Doar că, după ce cu el „au vorbit” cei din PD i-a trecut pofta de primărie. Aici şi în continuare nu voi da detalii şi familii pentru a nu-i expune riscurilor suplimentare, dar şi din cauza că nu am acceptul pentru a vorbi în numele lor. Al doilea potenţial candidat, în discuţie privată a declarat că va participa doar la alegerile locale din 2019, în condiţiile în care PD nu va mai deţine puterea totală. Din surse indirecte cunosc şi poziţia celui de al treilea: „Eu nu sunt duşmanul familiei mele să mă antrenez în competiţie electorală cu actuala guvernare”. Sunt relevante aceste cazuri. Acţiunile PD-ului de a penaliza orice altă gândire şi de a distruge orice altă construcţie politică îşi fac efectul. Mai ales că în acest proces sunt pe larg utilizate structurile de forţă, şi practic toate instituţiile statului. În teritoriu domină frica. Or, confruntarea actualilor guvernanţi este însoţită de un pericol real pentru acei lideri locali care se hotărăsc la asta”, afirmă parlamentarul.

„Declar cu responsabilitate că alegerile din Lăpuşna nu au fost libere şi corecte. PD-ul suferind eşec total la ultimele trei alegeri, inclusiv cele parlamentare şi prezidenţiale, acum vrea să-şi înscăuneze candidatul său la primărie prin uşa din spate, pe fereastră sau cum doriţi, numai nu conform doleanţelor lăpuşnenilor. Se vede cu ochiul liber acest lucru. Chiar şi cu un singur candidat nu au reuşit să câştige din primul tur. Vor fi alegeri repetate peste o săptămână, la care primarul poate fi ales şi cu un singur vot. Ceea ce şi-a dorit PD-ul”, mai spune Grigore Cobzac.

În ultimele trei luni, încă doi primari din raionul Hânceşti şi-au prezentat demisia, iar alţi patru sunt pe cale de a face o declaraţie în acest sens, a mai dezvăluit Cobzac.

Solicitat de Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a spus că asemenea declaraţii ar fi trebuit să fie făcute anterior şi urmau să fie adresate instituţiilor de drept.

Precizăm că în şapte din cele zece localităţi unde au avut loc alegeri noi, reprezentanţii PD au câştigat din primul tur. În alte trei, duminica viitoare va avea loc turul doi. Ca şi la Lăpuşna, în comuna Plopi din raionul Cantemir a existat un singur candidat - din partea PD. Asta după ce concurentul acestuia s-a retras din cursă cu 11 zile înainte de scrutin.