„Sperăm că se va face presiunea necesară pe autorităţile moldoveneşti, pe puterea de la Chişinău pentru a respecta egalitatea de şanse a opoziţiei cu puterea, pentru a respecta drepturile omului, reprezentativitatea, întâi de toate, pentru că se ştie foarte bine că prin sistemul mixt se încalcă acest principiu al reprezentativităţii”, a adăugat Andrei Năstase în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Personal, am venit cu un mesaj la această reuniune. Mi-am exprimat regretul că, după o perioadă în care Republica Moldova era privită ca un etalon, să spun aşa, sau ca o istorie de succes a Parteneriatului Estic, ne-am pomenit cu un stat capturat, un stat furat de peste un miliard de dolari, ceea ce constituie 13 la sută din produsul intern brut. Am spus că Parteneriatul Estic este o platformă importantă de cooperare şi transfer al valorilor europene către fostele republici sovietice. Pentru noi, în calitate de partid de opoziţie, este extrem de important ca Republica Moldova să aibă capacităţi de a valorifica mult mai eficient oportunităţile oferite de către mecanismele Parteneriatului Estic. În acelaşi timp, obiectivul nostru este ca aceste reforme să continue şi să devină ireversibile”, a mai adăugat liderul DA.

Totodată, Andrei Năstase a menţionat că a transmis un mesaj în cadrul întâlnirii liderilor Partidului Popular European: „Am spus că sprijinim această abordare nouă a Uniunii Europene, după principiul „more for more, less for less”/„mai mult pentru mai mult, mai puţin pentru mai puţin”. Am spus că, şi din opoziţie, dar mai ales atunci când vom prelua puterea, vom susţine aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniile energetic, comerţ, educaţie, transporturi ş.a., iar pentru noi o prioritate va fi colaborarea cu Uniunea Europeană în sfera digitală. Şi în acest context, noi am făcut un demers către Uniunea Europeană, către acest summit al Parteneriatului Estic, că o măsură care ar apropia enorm statele membre ale Uniunii Europene cu cele ale Parteneriatului Estic ar fi reducerea tarifelor de roaming în beneficiul oamenilor noştri. Cunoaştem foarte bine cât de mulţi bani sunt obligaţi oamenii să plătească pe această dimensiune”.

„Principalii beneficiari ai acestui instrument al Parteneriatului Estic trebuie să fie, întâi de toate, cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, instituţiile statului, şi nu puterea politică, aşa cum se întâmplă în Republica Moldova. Se ştie foarte bine – puterea utilizează beneficiile Parteneriatului Estic în interes strict politic, într-un interes îngust şi egoist. Reformarea şi consolidarea instituţiilor, creşterea mobilităţii, cooperarea pentru combaterea ameninţărilor hibrid, care vizează atât statele membre, cât şi statele din Parteneriatul Estic, accesul la piaţa digitală unică – iată aceste chestiuni am solicitat să fie incluse în declaraţia PPE, în declaraţia summitului şi în documentele Partidului Popular European, la care vrem să aderăm şi noi şi sperăm că în decembrie se va produce acest lucru”, a punctat liderul Platformei DA.