„În RM Platon nu a avut nici luxul de a fi învinuit de declaraţii false pentru că în privinţa mărturiilor lui n-au fost reacţii din partea procuraturii, au fost pur şi simplu ignorate. Toată informaţia a fost descrisă de Platon şi este la dispoziţia Procuraturii, care nu deschide nimic. Iarăşi noi am ajuns la o situaţia când trebuie să mizăm, să nutrim speranţe pe o jurisdicţie străină că acolo se va întâmpla ceva, pentru că aici nimic nu se întâmplă. E o sfidare, e o ruşine, mie mi-i ruşine că avem un astfel de procuror”, a declarat analistul Alexei Tulbure.

„În RM care filtru lucrează? Justiţia, presa lucrează? Am văzut ce val au ridicat împotriva acestui denunţ dezvăluirile de presă pe acest caz care ar trebui să unească, să solidarizeze presa. Totul e condus de un centru, nouă ce ne rămâne să facem? Nu ne rămâne decât dreptul să ne revoltăm. Nu să ne răsculăm, pentru că aşa cum ne învaţă democraţia americană poporul are dreptul să se răscoale”, a menţionat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Analiştii politici s-au referit şi la reacţia procurorului general, Eduard Harunjen, care susţine că a aflat din presă despre ordonanţa emisă de către DIICOT Bucureşti.

„La noi Harunjen se face că nu cunoaşte, că a aflat de pe site-ul Jurnalului, hai să fim serioşi. Dacă avem o cât de mică încredere în această justiţie, noi vom urmări o evoluţie când dosarul penal pe fapte va fi transformat în dosare penale pe persoane. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, însemnă că Plahotniuc, Candu, toată lumea care este vizată în aceste mărturii, în această ordonanţă vor fi scutiţi de orice vină. În fruntea acestei ţări stă o persoană cu reputaţia unui raider, a unui hoţ, a unui om implicat în tot felul de maşinării. În cazul acesta, Plahotniuc ar trebui să părăsească viaţa publică pentru atât cât este necesar pentru clarificarea acestor lucruri. Dacă este scutit de orice vină, atunci revine. Dacă nu - să-şi caute de treabă”, a mai spus Alexei Tulbure.

„Acest document trebuie luat ca atare şi noi jurnaliştii trebuie să facem din el caz foarte mare, chiar mă bucur că decurge paralel cu ceea ce se întâmplă în România cu coordonatorul guvernării de acolo de la Bucureşti şi coordonatorul guvernării de la Chişinău. Pe fapte similare, dacă o justiţie corectă şi imparţială o termină cu ochii legaţi, se va ocupa de caz, eu sper că lucrurile vor fi aduse la lumina cuvenită”, a adăugat Valeriu Saharneanu.

Invitaţii au mai spus că trezeşte suspiciuni faptul că şeful PD a făcut demersuri la parchetul de pe lângă tribunalul Bucureşti pentru a afla dacă are vreo calitate procesuală în anchetă, în condiţiile în care respinge învinuirile.

„Înseamnă că el cunoştea că sunt probleme şi a vrut să se asigure, aceea că el a obţinut o scrisoare prin care formal s-a constat că nu-s deschise dosare penale pe nume, că ele nici nu-s, este deschisă pe fapte, unde în aceste fapte este implicat numai el şi anturajul lui”, a continuat Alexei Tulbure.

Opinii separate a avut comentatorul politic Roman Mihăeş, care a ţinut să puncteze faptul că ancheta penală deschisă în România este pe fapte, nu pe persoană.

„Acţiuni de cercetare penală pot să fie punerea sub ascultare a telefonului anumitor persoane, interceptarea corespondenţei, inclusiv electronice a anumitor persoane, poate să fie ridicarea informaţiilor de la aeroport de pe alte surse electronice. La momentul actual procurorul român ca să poată investiga cazul a pornit dosar penal”, a afirmat comentatorul politic Roman Mihăeş.

Solicitat de Jurnal TV, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale a spus că instituţia nu comentează acuzaţiile.

Amintim că postul nostru a intrat în posesia ordonanţei de începere a urmării penale pe fapte, emisă în luna aprilie a acestui an de către DIICOT Bucureşti. Astfel, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, este vizat într-o anchetă pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Ancheta a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de Veaceslav Platon în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev. Purtătorul de cuvânt al PD a calificat denunţul drept o calomnie.