„Asistăm la un joc perfid şi anume un joc între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc. Dodon iese şi face aceste declaraţii antiromâneşti şi antieuropene, iar apoi vine Plahotniuc şi ne asigură că totul este bine, că actuala guvernare este proeuropeană, că nu-i vor permite lui Dodon să facă ce vrea. Din acest joc de falsă antiteză nu are de câştigat decât actuala putere, care are mari probleme cu corupţia şi sărăcia din Moldova, cu jaful din bănci al căror vinovaţi nu s-au găsit nici până acum. Mi se pare foarte grav că România încă mai vede ce se întâmplă în Republica Moldova în cheia clivajului pro-europeni – pro-ruşi. Adevăratul clivaj este cel dintre forţele oligarhice şi forţele politice antioligarhice. Aici Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon sunt într-o simbioză extraordinară şi fac amândoi parte din latura pro-oligarhică. Au existat multe informaţii în presă precum că Dodon are anumite vulnerabilităţi care pot fi aduse în atenţia instituţiilor de justiţie, care la moment sunt controlate şi nu funcţionează independent. Pe de altă parte, afacerile în care Dodon a fost implicat. Chiar dacă ne uităm la alegerile prezidenţiale, la lucruri foarte simple: vedem clar că trustul media al lui Plahotniuc a susţinut făţiş candidatul Igor Dodon, i-a făcut campanie indirectă, terfelind imaginea Maiei Sandu. O dovadă şi mai elocventă este votul comun al PDM şi PSRM pentru introducerea unui sistem electoral mixt, care le favorizează interesele şi defavorizează partidele cu adevărat pro-europene şi reformiste”, spune deputatul USR, într-un interviu pentru Unimedia.

Mai mult, Matei Adrian Dobrovie trage un semnal de alarmă în legătură cu alegerile parlamentare care urmează să aibă loc anul viitor în RM. „România a avut ca obiectiv în RM aşa zisa stabilitate pe care eu o chestionez. Stabilitate a însemnat susţinerea celor declaraţi pro-europeni şi evitarea ajungerii pro-ruşilor la putere. Semnalul de alarmă pe care vreau să-l trag este că în 2018 riscăm să obţinem exact ceea ce România nu a vrut şi anume să ajungă pro-ruşii la putere, să obţină majoritate care le-ar da posibilitatea să modifice Constituţia”, crede parlamentarul de la Bucureşti.

Referindu-se la greşelile României în raport cu RM, Matei Dobrovie spune că „s-a preferat să se meargă pe ideea de stabilitate cu orice preţ, ignorându-se faptul că această stabilitate nu a adus Republicii Moldova nici stabilitate, şi nici instituţii funcţionale.

„Vedem că majoritatea populaţiei pleacă, fuge din propria ţară, că nu are oportunităţi de viaţă decentă, jaful bancar a rămas nepedepsit. Nu este normal, în niciun stat democratic, ca asemenea devalizare să rămână pe umerii cetăţenilor şi să nu fie traşi la răspundere cei vinovaţi. Pe de altă parte, România a greşit şi în lucrurile bune pe care le-a făcut în RM, mă refer aici la investiţiile în grădiniţe, şcoli, în acele microbuze şcolare pe care le-a pus la dispoziţia RM. România nu a ştiut să comunice aceste investiţii, astfel încât mesajul să ajungă la cetăţeni că acestea sunt investiţii ale României, venite dinspre România, ci nu dinspre guvernarea Plahotniuc-Candu-Filip. Mai mult decât atât, în absenţa unui spaţiu informaţional comun şi a unei strategii de comunicare şi de prezenţă mediatică a României în RM, am ajuns la situaţia în care în aceste localităţi în care s-au făcut investiţii, Igor Dodon câştigă alegerile prezidenţiale cu scorul de 60-70 la sută. Aici România ar trebui să-şi pună o întrebarea că ceva în mod clar este putred”, susţine Matei Dobrovie.

Totodată, deputatul USR spune că România ar fi trebuit să condiţioneze mai serios ultima tranşă de ajutor financiar pentru RM, aşa cum a făcut UE. „Când au înţeles că nu s-au făcut reformele, au tăiat fondurile pentru domeniul justiţiei. România în schimb este mult mai generoasă, şi dacă ne amintim când domnul Candu vine la Bucureşti, flancat de dnii Tăriceanu şi Dragnea într-un moment în care România spusese că condiţionează ajutorul şi n-o să-l deblocheze decât după ce vede cum este cu viitorul guvern, cu alegerile prezidenţiale, că se fac reforme. Preşedintele Iohannis pusese condiţii. Atunci a venit Candu la Bucureşti şi s-a întâlnit cu Dragnea şi Tăriceanu, care au spus că Moldova a făcut progrese extraordinare, inclusiv în lupta cu corupţia şi în justiţie, au făcut lobby şi ulterior s-a deblocat situaţia”, a mai spus parlamentarul USR.

În context, deputatul român a menţionat că între PSD şi PD există o frăţie şi că Dragnea încearcă acum să aplice şi în România modelul de stat capturat.

„Dragnea, Ponta şi cu Plahotniuc s-au întâlnit de-a lungul timpului şi par să aibă multe lucruri în comun. Pot să-mi explic că există o frăţie între PSD şi PD, în mod clar că s-au făcut presiuni în sensul deblocării finanţării. Pe de altă parte, în calitate de reprezentant al opoziţiei din România, observ un trend îngrijorător aici de a replica ceea ce se întâmplă în RM şi anume, Dragnea replică foarte bine modelul Plahotniuc. Adică încearcă să transforme şi România într-un stat capturat de o singură persoană. Spun asta pentru că protestele care sunt acum în România s-au referit la justiţie, iar cea mai mare temere a oamenilor a fost că vom ajunge la un regim autoritar, un regim în care un om controlează toate pârghiile puterii, adică Liviu Dragnea. Partidul, Guvernul şi Parlamentul cu o majoritate covărşitoare, practic în acest moment discutăm despre ceea ce se discută şi în RM, şi anume despre un stat capturat şi un stat în care toate instituţiile răspund unui singur om. Temerea mea este că dnul Dragnea îşi propune să realizeze acest model Plahotniuc în România. Este îngrijorător faptul că în loc ca RM să preia de la România lucrurile bune, precum experienţa DNA, tindem, din păcate, să vedem un transfer în direcţie inversă”, afirmă deputatul.

Similitudinea cu Republica Moldova ar fi acest control al instituţiilor şi încercarea de a controla justiţia, continuă Dobrovie. „Deşi am făcut progrese semnificative în anticorupţie, acum riscăm să pierdem totul pentru că nişte oameni au probleme penale şi vor să-şi menţină şi puterea, şi libertatea. Dacă ar fi să-mi permit o analogie cu RM, nu ştiu câţi din actuala conducere ar fi interesaţi de varianta unirii, în care poate mulţi dintre ei ar da cu subsemnatul la DNA şi şi-ar pierde chiar şi libertatea, nemaivorbind de funcţii”, mai spune Matei Dobrovie.

Cât despre opoziţia din Republica Moldova, deputatul USR a declarat că doar două partide sunt în reală opoziţie faţă de regim - Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi solidaritate.

„Atât. Aceste două partide, restul nu o consider opoziţie. România ar trebui să susţină cumva, cel puţin noi (USR), deşi nu avem încă o poziţie a partidului pe această temă, cred că ar fi util să susţinem în 2018 opoziţia anti-oligarhică care este extra-parlamentară, deocamdată. Va fi foarte greu, cum ne-a fost şi nouă greu, să intre în această luptă cu partidele mari, dar cred că această opoziţie trebuie să se unească şi în 2018 să intre în Parlament”, a mai punctat deputatul de la Bucureşti.