Declaraţiile au fost făcute aseară, la Cabinetul din Umbră. În cadrul emisiunii, a fost făcută publică o ordonanţă semnată de un procuror DIICOT de la Bucureşti, prin care este dispusă deschiderea unui dosar penal în care este vizat Plahotniuc, sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

„În 2010, imediat după ce a fost schimbată guvernarea comunistă, mai mulţi oameni de afaceri au ieşit la o conferinţă de presă şi au spus cum în perioada comunistă li s-au furat afacerile de către Plahotniuc. Acest caz are similitudine cu cel al lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, care au fost deposedaţi de active. Ele au ajuns pe mâna lui Plahotniuc. Despre acest lucru a vorbit Înalta Curte de la Londra care a stabilit că beneficiarul penal al acelor acţiuni este Plahotniuc. Mai departe nu s-a ştiut ce s-a întâmplat. Mai departe, în urma acestei sesizări depuse la Bucureşti, aflăm cum au derulat lucrurile în continuare. Acum vedem cu s-a finalizat o crimă financiară. Acest dosar deschis în România este foarte serios, mai ales că DIICOT-ul nu este cu nimic mai prejos decât DNA”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase.

„Cu mare tristeţe constat că am ajuns să vedem un serial „Moldova criminală”, care nu este film artistic. Noi vedem asta la ştiri. Uitaţi-vă în ce hal a degradat Republica Moldova ca acestea să fie teme principale la televiziunile de ştiri. După mine, este o degradare colosală. Plahotniuc, dacă se vrea politician, iar politica este o meserie publică, trebuie să iasă în public şi exact asta să mărturisească, că el nu are nimic comun cu toţi aceşti indivizi, că el este gata să dezmintă în faţa oricărei justiţii, că pleacă la Bucureşti ca să depună mărturie în faţa procurorului DIICOT care a iniţiat urmărirea penală, că el nu se teme de o justiţie necontrolată care este în afara jurisdicţiei din RM. Doar atunci îi vom putea da o mică doză de crezare. Până la proba contrarie, noi rămânem ostatici în acest stat care s-a criminalizat până în vârful piramidei”, a comentat analistul politic Victor Ciobanu.

Invitaţii emisiunii s-au arătat optimişti că dosarul penal intentat de procurorii români în privinţa lui Plahotniuc va avea finalitate.

„Sunt optimist în privinţa justiţiei din România, Marea Britanie, Olanda şi SUA. Cel mai important e ca, atunci când se va schimba guvernarea, să avem procurorii noştri care să nu le fie frică să deschidă dosare penale ca să nu aşteptăm noi toate jurisdicţiile lumii”, a spus Victor Ciobanu.

„Plahotniuc nu mai poate fi reeducat. El este în centrul tuturor acestor structuri criminale implicate în dosare financiare, crime, etc. Aştept cu nerăbdare ziua când procurorii europeni vor elibera mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc, Iaralov, Ţuţu şi toată gruparea lor criminală care a capturat această ţară şi 3,5 milioane de oameni sunt ostatici”, a spus şi Vasile Năstase.