Procurorul general Eduard Harunjen a spus că nu are nicio informaţie pe marginea acestui subiect. 

„Eu m-am documentat doar de pe pagina dumneavoastră de pe internet. Nu am informaţie oficială din România. Probabil cel mai corect ar fi să faceţi o interpelare să vedeţi la DIICOT-ul din România. Atunci când ne vom documenta mai, mai serios şi vom obţine careva informaţii de la colegii din România, atunci vom veni şi cu o reacţie. Acum eu am doar informaţia care am văzut-o pe site-ul dumneavoastră. Este o informaţie pe care nu am verificat-o”, a declarat Harunjen

Reacţia din partea PD a fost exprimată în cadrul unui briefing. Ce-i drept, în faţa presei nu a ieşit Vladimir Plahotniuc, ci purtătorul de cuvânt al formaţiunii, care s-a pronunţat în acest sens chiar înainte de a fi întrebat de către jurnalişti. Vitalie Gamurari a menţionat ceea ce s-a spus şi în cadrul emisiunii "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV, că ordonanţa de urmărire penală este deschisă pentru anumite fapte. 

„Domnul Plahotniuc nu este cercetat penal în România. Documentul prezentat reprezintă o ordonanţă mai veche. Nu este pe numele domnului Plahotniuc, este pe fapte aşa cum prevede legislaţia României. În fapt, este vorba de o plângere penală depusă de inculpatul Veaceslav Platon împotriva domnului Vlad Plahotniuc. Pot fi formulate împotriva denunţătorului plângere pentru denunţul calomnios”, a spus Gamurari.

Acesta a adăugat că şeful PD a intuit apariţia unor asemenea documente şi a făcut solicitări la autorităţile din România în privinţa acestui subiect. 

„A solicitat să se dea un răspuns clar, dacă este vizat într-o calitate sau alta într-un dosar penal pe teritoriul României. Răspunsul a fost unul negativ”, a menţionat purtătorul de cuvânt al PD.

La rândul său, vicepreşedintele PD, Andrian Candu, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, vizat şi el în denunţul lui Veaceslav Platon, a declarat: „Acest individ aduce prejudicii statului Republica Moldova şi imaginii Republicii Moldova chiar şi din locul de detenţie. Probabil sunt ultimele lui încercări. Există lege şi în Republica Moldova, şi în România”. 

Am încercat să obţinem şi opinia ministrului Justiţiei, şi el membru al echipei PD, dar Vladimir Cebotari nu a răspuns la telefon. Pe de altă parte, unii locuitori ai Republicii Moldova spun că această ordonanţă este întemeiată. 

Jurnal TV a luat legătura şi cu purtătorul de cuvânt al DIICOT Bucureşti, Mihaela Porime, care ne-a spus că în prezent se fac cercetări pe faptul descris în plângere, nu pe persoană. În acelaşi timp, postul nostru de televiziune a expediat o solicitare către această instituţie, prin care să ni se ofere mai multe detalii despre cazul dat, însă deocamdată nu am primit un răspuns.