„În primul rând, sunt vinovaţi politicienii care fură şi oamenii care aleg şi care nu înţeleg că politicienii care fură nu iubesc nici ţara, nici pe ei. Şi ca atare, n-o să-i ducă pe un drum bun”, a declarat Monica Macovei.

Deputatul european s-a referit la scuza guvernării de la Chişinău pentru faptul nu reuşeşte reformele, că mâna Moscovei ar fi de vină. „Guvernul de la Chişinău nu este să fie la mâna Moscovei, adică lucrurile sunt mult mai complicate decât aşa, la prima vedere. Din experienţa cu Republica Moldova este că aproape nimic nu e ce pare a fi, totdeauna în spate este altceva. Deci, trebuie să ai încredere în tot ce spune Plahotniuc, crezi tot ce spune Plahotniuc, tot ce le-a spus americanilor, tot ce le-ar spune celor din Uniunea Europeană? Eu, una, nu cred”, a menţionat Monica Macovei.

În ceea ce priveşte reforma justiţiei, europarlamentarul atrage atenţia că schimbările trebuie să înceapă în primul rând cu Consiliul Superior al Magistraturii.

„Trebuie să facă o selecţie înainte de a da toată puterea Consiliului Superior al Magistraturii. Adică, se face o selecţie a judecătorilor şi procurorilor şi după asta zice „luaţi puterea şi conduceţi-vă”, fiindcă ei nu se vor schimba singuri niciodată. Deci, o categorie profesională, judecători şi procurori în Moldova, care nu au fost triaţi niciodată, după plecarea din comunism, dezlipirea de Uniunea Sovietică, judecători şi procurori nu au fost triaţi pe integritate, pe sinceritate, pe putere, căci trebuie să fii un om puternic, să rezişti la presiuni, pe profesionalism, pe independenţă şi după aia, după ce-i triezi şi-i alegi şi spui că ăştia sunt, apoi îi pregăteşti. Şi pentru asta sunt bani suficienţi în Uniunea Europeană. Or, asta nu s-a făcut. Şi atunci s-a dat puterea sau Consiliul Superior al Magistraturii a dat puterea acestei categorii de judecători şi procurori care nu s-au reformat niciodată”, a mai spus Monica Macovei.