„UE a înţeles în jurul anului 2013 că Moldova nu merge în direcţia care a fost declarată, că există diferenţe între cuvinte şi acţiuni. După 2013, abordarea a devenit mai critică. De atunci s-au produs şi multe evenimente majore. Primul a fost ruperea coaliţiei de guvernare după omorul din Pădurea Domnească. Un alt eveniment major a fost jaful din sistemul bancar - un record istoric din perspectiva proporţiei furtului raportat la PIB. S-au întâmplat şi multe alte lucruri. Şi în acest context, faptul că elitele de la guvernare nu s-au conformat opiniilor Comisiei de la Veneţia a fost o mare lovitură pentru aspiraţiile europene ale RM. Trebuie să mai spun că este mai mult decât ciudat că echipa dlui Plahotniuc nu a înţeles că acest nou sistem ajută exclusiv Partidul Socialiştilor”, susţine Kalman Mizsei.

Potrivit fostului trimis UE la Chişinău, ignorarea avizului Comisiei de la Veneţia a fost „un episod inutil şi iritant pentru Bruxelles” şi echivalent cu „a-ţi trage singur un glonte în picior”.

Întrebat dacă situaţia actuală din RM este rezultatul faptului că UE nu a văzut din start problemele existente, Kalman Mizsei a declarat:

„Este un păcat comun. Păcatul iniţial a fost că coaliţia de guvernare din 2010 a sacrificat interesele ţării pentru propriile lor rivalităţi şi ambiţii. Dar a fost totuşi şi o greşeală a UE. Dacă această greşeală nu s-ar fi întâmplat, am fi putut impune condiţionalităţi stricte cărora RM să se conformeze.”

Fostul reprezentant al UE în RM s-a referit şi la retorica geopolitică atât de prezentă în RM şi care divizează societatea.

„Este planul dlui Plahotniuc de a crea o astfel de situaţie în care Occidentul să fie forţat să-l susţină pe el. Ziceam că Moldova deja a ajuns să aibă probleme, atunci când mă refeream la situaţia din 2010-2011, din cauza faptului că europenii s-au lăsat „seduşi” de argumente geopolitice. Tezele mele în 2010, şi de atunci ele nu s-au schimbat, au fost că nişte politici bune, nişte reforme bune în Moldova sunt cele mai bune garanţii pentru chestiunile geopolitice. Iar sistemul oligarhic este cel mai mare pericol pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Cei care sunt îngrijoraţi de aspectul geopolitic s-a dovedit a fi avut o poziţie greşită din perspectivă istorică, în sensul că dacă Moldova ar fi făcut reforme, noi deja am fi uitat despre această dualitate – Rusia versus Europa – pentru că Moldova ar fi fost ferm ancorată în câmpul european”, a punctat Mizsei.