„Noi am cerut guvernului de la Chişinău să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în privinţa modificării sistemului electoral. Comisia de la Veneţia a considerat că nu este oportun ca acum să se producă o asemenea schimbare, există riscul ca, aşa cum era proiectată, schimbarea să dezavantajeze în mod dramatic anumite sensibilităţi politice din Republica Moldova. Şi Comisia Europeană şi Consiliul au fost de acord cu poziţia exprimată de Parlamentul European, înainte de vacanţa de vară, însă, din păcate, la Chişinău nimeni nu a auzit ceea ce s-a solicitat în Parlamentul European, la nivelul Comisiei şi Consiliului. Legea a fost votată aşa cum şi-au dorit cei doi responsabili politici de la Chişinău, preşedintele Dodon şi Plahotniuc, care este un fel de Dragnea al Moldovei, pentru că îl controlează, de fapt, ce face guvernul de la Chişinău, deşi nu are o poziţie în executiv”, a mai declarat Cristian Preda pentru Europa Liberă.

„Sigur că în acest moment, constatând că semnalele pe care le-am exprimat destul de clar nu au fost luate în seamă, considerăm că trebuie să urmărim cu atenţie implementarea legii electorale, şi până când nu vom avea asigurări că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt respectate întocmai, nu pur declarativ, solicităm blocarea trimiterii acestor bani ca asistenţă macro-financiară. Nu putem să ne jucăm cu vorbele. Nu putem spune în iulie că acest ajutor este condiţionat, şi în octombrie ca el nu mai e condiţionat”, a adăugat deputatul european.

În context, Cristian Preda spune că o rezoluţie în legătură cu situaţia de la Chişinău ar putea fi votată în a doua sesiune din octombrie, între 23 şi 26.

„Oligarhul Plahotniuc are prieteni în Grupul Socialist şi a reuşit să îi convingă pe deputaţii acestui grup să nu depună o rezoluţie. Noi sperăm că în a doua sesiune din octombrie, între 23 si 26, vom avea o rezoluţie, iar după acest lucru Comisia va avea un sprijin instituţional foarte clar pentru a nu trimite banii în Republica Moldova. Altfel probabil că vom asista la o perioadă incertă, haotică, dacă nu avem un asemenea text votat. Comisia va ezita, a asumat punctul de vedere exprimat de PE în iulie, şi este încurcată în acest moment, dacă din partea Parlamentului nu avem o poziţie responsabilă, si avem ezitări şi amânări”, a mai spus europarlamentarul.