Pentru că toate sondajele arată că nu vă bucuraţi de sprijin, asta v-a speriat şi în campania prezidenţială atunci când aţi văzut că noi fără resurse finaciare, mediatice, administrative, în pofida tandemului pe care l-aţi făcut cu socialiştii, am reuşit, totuşi, să adunăm un scor foarte bun în prezidenţiale... Acest lucru v-a speriat şi, imediat, aţi purces la schimbarea sistemului electoral şi acum de la un scor de 3%, vreţi să ajungeţi în următorul Parlament cu un scor care să vă permită să conduceţi în continuare ţara”, a declarat Maia Sandu.

În ce ţine de guvernare, Partidul Democrat şi-a asumat guvernarea de un an şi jumătate, din ianuarie 2016. Dvs. persoanl aţi fost în trei guverne şi în al patrulea, dacă nu greşesc în guvernul comunist, la fel aţi lucrat. Păi Dvs îmi spuneţi mie care am o experienţă mai mică de guvernare că lucuruile stau rău în ţară?”, a replicat Candu.

Eu vreau să vă întrebun lucru. Dvs. spuneţi cu sunteţi de puţin timp în politică. De cât timp sunteţi în politică?”, l-a întrebat lidera PAS pe preşedintele Parlamentului.

Mai puţin decât Dvs. Din anul 2010”, a răspuns Candu.

Din 2010... Eu din 2012 am venit în politică. Am venit într-o funcţie publică, de conducere, după care am venit în politică. Şi ştiţi care e deosebirea dintre noi doi? Eu de când am venit în politică, din anul 2012, averea mea, veniturile mele, s-au redus de trei ori. Dvs. aţi venit din 2010 în politică şi averea Dvs. a crescut de şase ori. Şi dacă stăm să ne gândim, pentru Dvs. poltica se pare că este o afacere foarte profitabilă şi mă întreb cum se întâmplă lucrul ăsta, cum aţi reuşit această performanţă?”, a spus Maia Sandu.

În primul rând am venit în politică deja cu o avere destul de considerabilă deoarece am muncit în companii internaţionale”, a răspuns Candu.

Domnule Candu, Dvs. aţi venit cu o avere de două milioane şi astăzi aveţi 13 milioane”, l-a apostrofat lidera PAS.

Stimată Doamnă, contează cum se fac acei bani. Contează ce se întâmplă pe urmă cu banii”, a răspuns Andrian Candu.

Haideţi să ne spuneţi Dvs. cum aţi făcut aceşti bani!”, l-a îndemnat Sandu.

Contează impozitele care se plătesc”, a fost replica lui Candu.

Dar totuşi de şase ori?!”, a insistat Maia Sandu.

Din impozitele care le plătesc, întreţin în fiecare lună mai mult de 30 de pensionari”, s-a eschivat speakerul.

Dacă în situaţia în care eu am o afacere cu care am venit în politică şi acea afacere a fost administrată bine nu de mine, dar de colegii mei pe care eu i-am recrutat în 2010, înseamnă că am fost capabil să-mi formez o echipă de profesionişti. Şi dacă ei au reuşit să genereze veniturile respective, care n-au nicio legătură cu statul sau mecanismele statului, nu există niciun contract cu nicio instituţie a statului, înseamnă că sunt bravo”, a continuat Candu.

Ceea ce aţi făcut Dvs - aţi majorat vârsta de pensionare. Restul lucrurilor pe care le-aţi făcut, le-aţi făcut foarte prost. Aţi promis că o să valorizaţi valoarea pensiilor pentru compensarea venitului pierdut. Ce-aţi făcut pentru cei care s-au pensionat până în 2001? Nu aţi făcut valorizarea. Dvs. ar trebui să ştiţi că oamenii care s-au pensionat până în 2001, la momentul pensionării, salariile erau foarte mici. Deci, pensiile lor sunt foarte mici. Acum ei primesc doar indexarea şi indexarea doar după coeficentul inflaţiei. Asta este foarte puţin. Pentru cei care s-au pensionat după 2008, valorizarea iarăşi nu s-a făcut”, i-a reproşat Maia Sandu.

Reforma pensiilor e doar o chestiune şi care durează în timp. Nu poţi să faci reforma pensiilor într-o jumătate de an. Reforma pensiilor presupune anumite etape. Daţi-mi voie să închei gândul! Că despre asta vorbim, de dezbateri democratice, să nu ne întrerupem! În al doilea rând, noi nu am vorbit despre reforma în economie care deja a adus anul treut 4% creştere şi anul ăsta va avea la fel 4% creştere”, a mai spus Candu.

Cei doi invitaţi au vorbit şi despre viitoarele alegeri parlamentare, iar lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu va face categoric alianţă nici cu socialiştii, nici cu Partidul Democrat. Totodată, speakerul Andrian Candu a spus că cel de-al doilea raport Kroll privind jaful din sistemul bancar va fi oferit Băncii Naţioanale către sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie. Candu a promis că dacă va avea acces la acest raport, el va fi primul care îl va da publicităţii.