„Înţelegem foarte bine că din cauza unei guvernări antipopulare suferă cetăţenii Republicii Moldova. Modificarea sistemului electoral a fost bomboana de pe coliva acestei guvernări criminale care a primit ieri la Bruxelles o palmă destul de dureroasă. Din păcate, consecinţele le suportă cetăţenii RM, pentru că după furtul miliardului, după spălătoria mafiei ruseşti în RM, sigur că noi suferim foarte mult ca ţară, ca cetăţeni. O ratare a acestei finanţări ar fi foarte dur resimţită de cetăţenii noştri”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

„A fost o zi de mare ruşine pentru Republica Moldova. Am numărat 28 de vorbitori. 23 dintre ei au criticat dur şi foarte dur ţara noastră. Ziua de ieri a demonstrat foarte clar că Moldova a pierdut credibilitatea în faţa partenerilor noştri externi. Niciodată relaţiile cu UE nu au fost la un nivel atât de jos. Cele mai dese cuvinte folosite ieri în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European au fost: stat capturat, cercuri oligarhice, corupţia imensă, justiţie nefuncţională. Probabil că fiecare din vorbitori, chiar şi cei care au încercat cumva să sprijine nu atât RM, cât pe Plahotniuc, au menţionat cu jumătate de gură că modificarea sistemului electoral este un pas foarte nereuşit şi foarte dubios. Din punctul meu de vedere, modificarea sistemului electoral a fost ultima picătură care i-a convins pe europeni că regimul de guvernare din RM este orice, numai nu regim proeuropean. Plahotniuc şi Dodon au trecut linia roşie prin modificarea sistemului electoral. De dragul menţinerii influenţei politice, de dragul menţinerii puterii, averii şi libertăţii, Plahotniuc a mers la o alianţă aproape deschisă cu forţele antieuropene şi a uitat de orice angajament faţă de UE”, a adăugat vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

Platforma DA a cerut astăzi Parlamentului să stabilească în decurs de 15 zile data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului Electoral. 

„În această situaţie, când cu un picior deja suntem în zona gri, antidemocratică, după toate încercările opoziţiei antioligarhice şi societăţii civile, cu apeluri şi proteste masive, noi venim cu această propunere. Dacă Plahotniuc şi Dodon spuneam că „majoritatea poporului sprijină sistemul mixt”, haideţi să facem acest exerciţiu. Noi suntem zilnic în contact cu oamenii şi vedem că nu este adevărat. Chiar şi o bună parte din electoratul lui Dodon este dezamăgit de prestaţia acestuia şi nu susţin sistemul mixt, deoarece nu înţeleg foarte bine că este un rezultat al cârdăşiei cu Plahotniuc. Insistăm şi vom continua să insistăm prin toate metodele legale pe anularea sistemului mixt, deoarece este periculos pentru societatea noastră, pentru viitorul cetăţenilor şi pentru parcursul european al RM”, a menţionat Alexandru Slusari.