Proiectul propune modificarea articolului 13 din Legea Supremă, privind limba de stat a Republicii Moldova. 

„Pentru restabilirea adevărului istoric, în temeiul prevederilor Declaraţiei de Independenţă (…), este absolut întemeiată iniţiativa de revizuire a prevederilor constituţionale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu „limba română”. Acest proiect de lege vine să restabilească consecvenţa şi forţa juridică a prevederilor constituţionale prin excluderea posibilităţii producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a RM”, se spune în sesizarea PLDM.

Documentul a fost semnat de către 34 de deputaţi din toate fracţiunile, cu excepţia PCRM şi PSRM. Pentru a deveni lege însă, este nevoie de voturile a 67 de legislatori.

Liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a precizat că, în timpul apropiat, proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament, pentru a fi supus tuturor procedurilor.

„Din 1994, de la adoptarea Constituţiei se vorbeşte intens despre limba care este vorbită intens de cetăţenii de pe acest teritoriu”, a menţionat Tudor Deliu.

Liberal-democratul a fost întrebat cum va reuşi să găsească toate cele 67 de voturi pentru ca proiectul să devină lege. „După câte cunosc, şi în PD există persoane care spun că limba vorbită este română, inclusiv şi preşedintele Parlamentului. O să vedem care este consecvenţa acţiunilor lor, dacă există o corelare dintre vorbe şi fapte”, a spus liderul fracţiunii PLDM.

Menţionăm că, în 2013, Curtea Constituţională a decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.