„Aţi auzit vreodată pe cineva de la Parlament, Guvern, partide politice să discute serios problemele de securitate naţională? Ce se mai aude cu Reforma militară sau Concepţia Securităţii Naţionale? Dacă e să fiu sincer, suntem nişte imbecili, dornici de „relaţii” şi „granturi” internaţionale, fără a ne pune vâna la muncă şi a fi capabili să ne apărăm casele şi familiile. Noi ne batem pe „principii şi valori”, suntem buni la jocul de-a „geostrategia”. Nu am o problemă că punem un copil nepriceput la aşa „armată”. Am o problemă cu domnii Dodon şi Plahotniuc, care ne-au oferit un spectacol de prost gust. Un politician responsabil ne „pune” la adăpost pe timp de pace, nu ne lasă cu fundul gol în văzul lumii, furându-ne miliardele şi decimând ce a mai rămas din armată”, a menţionat Ion Sturza.

Fostul premier a calificat drept superficială abordarea Guvernului în ceea ce ţine de obiectivele urgente ale noului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

„Cică, să restabilim relaţiile internaţionale... Restabilim cu ce? Un batalion de „paradă”, dotat câine-câineşte, pentru a fi la număr la exerciţii de faţadă organizate de NATO? Pacificatori? Sau câţiva genişti să „desfunde” Irakul compromis de SUA? Republicii Moldova îi revine anti-recordul mondial la cheltuielile militare - 0,4% din PIB! O medie ar fi 2%. Pentru ţări „neutre” – 1,2-1,5%. Pentru ţări cu trupe străine pe teritoriu şi eminente pericole de separatism e o politică sinucigaşă. Cu ceva mai mult de 5000 de „militari” din care efectiv sub arme mai puţin de 3000, dislocaţi în „ţarcuri”, căci numai garnizoane nu le putem numi, păzite ca să nu fugă cumva „ostaşii patriei” din cauza foamei şi a condiţiilor improprii. Dotări? 200 de maşini de luptă de tipul TAB-71 şi BMD-1 construite în anii ’60 ai veacului trecut, fără roţi şi acumulatoare. Câteva sisteme de artilerie fără obuze şi rachete. Fără logistică şi sisteme moderne de transmisie. Echipamente "spisuite" de la SUA. "Mânţămăsc" şi de aceasta...Transnistrenii au 7000 de militari, 20 de tancuri T-64,130 de sisteme de artilerie modernizate... Într-o oră pot ajunge lejer la Chişinău. Noi ne „apărăm” în ţarcuri la Cahul, Ungheni, Bălţi... Unde ar fi „linia frontului”?”, s-a întrebat Ion Sturza în aceeaşi postare.