În ultima perioadă, oficiul PD a înlocuit definitiv tribuna Parlamentului şi pe cea a Guvernului, se spune într-o analiză NewsMaker. Anume de la serviciul de presă al PD, şi nu de la puterea legislativă sau executivă, ţara află despre cele mai importante schimbări care urmează să aibă loc. Liderul PD vorbeşte tot mai des din ipostaza de principal speaker al ţării.

Fără să ocupe vreo funcţie în stat, preşedintele partidului de guvernământ anunţă începerea reformelor, stoparea lor, iniţiază modificarea Constituţiei. Şi doar după asta Parlamentul şi Guvernul purcede la îndeplinirea indicaţiilor.

Anume Plahotniuc a anunţat, în martie, despre modificarea legislaţiei electorale. Mai târziu, tot el a anunţat reformarea Guvernului şi introducerea modificărilor în Constituţie privind cursul european al RM.

Şi tot Plahotniuc l-a înaintat la funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, care, de altfel, nu face parte din PD, dar este vicepreşedinte în partidul lui Iurie Leancă.

Marţi, pe 17 octombrie, s-a anunţat despre instituirea moratoriului la închiderea şcolilor şi stoparea optimizării instituţiilor preşcolare. Anunţul a fost făcut de Vladimir Plahotniuc de la sediul PD, şi nu de ministra Educaţiei, Monica Babuc, la Guvern.

În ultimele luni, în Moldova deciziile de stat se iau în felul următor: liderul PD face un briefing în cadrul căruia îşi anunţă iniţiativele, holdingul său media le tirajează intens, după care Guvernul şi Parlamentul purced la îndeplinirea sarcinilor.

Şi asta în situaţia în care Plahotniuc la briefinguri mereu vorbeşte primul, apoi pleacă grăbit, evitând întrebările jurnaliştilor. După liderul PD, în faţa presei ies de cele mai multe ori speakerul sau premierul. Oamenii cu cele mai înalte funcţii în stat îndeplinesc rolul secretarilor de presă ai lui Plahotniuc: explică esenţa iniţiativelor anunţate de liderul PD şi răspund la întrebările jurnaliştilor.

După aceasta, instituţiile statului purced la îndeplinirea indicaţiilor: deputaţii elaborează iniţiative legislative, membrii cabinetului de miniştri fac proiecte şi regulamente.

Mai ales a fost relevantă situaţia cu inspectorii de patrulare. Pe 17 octombrie, liderul PD a anunţat că inspectorii de patrulare nu vor mai opri şoferii care nu au încălcat regulile de circulaţie.

A doua zi, pe 18 octombrie, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a nunţat că „verificările de rutină” vor fi interzise. Asta în timp ce Jizdan a spus că acest lucru nu a fost coordonat şi că declaraţiile lui Plahotniuc au fost doar „propuneri”.

Contactat de NewsMaker, fostul ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, s-a arătat convins că cele mai importante decizii se iau la Global Business Center. „Anterior, acestea erau anunţate la şedinţele alianţei sau ale majorităţii parlamentare. Acum Plahotniuc, fără pic de jenă, iese la tribună şi face cele mai importante anunţuri. Un om care nu deţine nicio funcţie oficială în stat a dat indicaţii inspectorilor de patrulare. A doua zi, Monisterul de Interne convoacă şedinţă pe acest subiect”, a menţionat Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, acesta este un semn clar al uzurpării puterii. „Agenda ţării o formează nu Parlamentul şi Guvernul, ci un lider de partid, cunoscut prin capturarea puterii şi a majorităţii parlamentare. Aşa ceva nu s-a mai văzut nici în Eurasia, nemaivorbind despre ţările UE”, spune fostul ambasador la ONU şi la Consiliul Europei.

Totodată, Alexei Tulbure a menţionat că asemenea practici se întâlnesc în unele ţări din America Latină, unde instituţiile statului sunt acaparate de oameni veniţi în politică din lumea criminală. Unul dintre exemple menţionat de expert e narcobaronul Pablo Escobar.