„Dialogul dintre UE şi Republica Moldova are ca unul dintre cele mai importante elemente domeniul care ţine de nivelul de democraţie şi de respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Au fost în anii trecuţi mai multe momente când ne-am bucurat de dezvoltarea foarte rapidă şi dinamică a relaţiei noastre, dar şi altele în care am observat momente de stopare, când au venit probleme fie cu ritmul reformelor, fie cu un domeniu atât de important pentru societate care ţine de democraţie, de standarde europene, dar şi în alt domeniu foarte important cum este justiţia”, a spus Peter Michalko.

„Un moment din anul acesta a fost când a avut loc acest schimb de sistem electoral în Republica Moldova. Poziţia UE a fost foarte clară şi bazată pe recomandările venite din partea unor instituţii internaţionale respectate, cum sunt Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR. După ce recomandările acestor instituţii nu au fost respectate, instituţiile europene au avut o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte continuarea cooperării noastre. Şi asta a dus la introducerea precondiţiilor adiţionale în ceea ce priveşte asistenţa din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în domeniul susţinerii bugetului şi asistenţei macrofinanciare. Şi până atunci au existat condiţiile tradiţionale, standarde, care ţin de situaţia generală de exemplu în domeniul stabilităţii macrofinanciare şi transparenţei bugetului. Dar acum, ca un set de precondiţii adiţionale, s-a introdus şi necesitatea de a respecta standardele în domeniul sistemului eficient democratic, bazat pe un sistem parlamentar multipartid, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Sigur că asta ţine şi de alte domenii, cum este cel al justiţiei şi libertatea mass media. Acesta va fi un set de precondiţii adiţionale care vor fi evaluate, pentru momentul în care deciziile despre eliberarea asistenţei vor fi luate”, a punctat şefului Delegaţiei Europene la Chişinău.

În context, şefului Delegaţiei Europene la Chişinău a declarat că acordarea celor 100 milioane de euro Republicii Moldova depinde de acţiunile care vor fi interprinse de guvernare.

„Lucrurile ţin de evaluarea situaţiei de după adoptarea sistemului nou electoral. Acum vom vedea ce decizii vor fi adoptate în privinţa implementării acestei legislaţii, în ce măsură acestea vor respecta principiile democraţiei şi sistemului eficient democratic, bazat pe sistem multipartid, pe drepturile omului şi libertăţile fundamentale în domeniul electoral, după cum a şi fost subliniat în poziţia comună a instituţiilor europene din luna iunie. Şi după această evaluare va fi adoptată o decizie privind acordarea sumei de 100 milioane de euro”, a conchis Peter Michalko.