În garajul Parlamentului sunt întreţinute zeci de maşini. Una dintre acestea este folosită de către vicepreşedintele Parlamentului, deputatul din partea Partidului Democrat, Vladimir Vitiuc. Este vorba despre o Skoda. Vitiuc a ales să profite de această oportunitate în locul compensaţiei de 5000 de lei, chiar dacă potrivit declaraţiei sale de avere,  legislatorul are două maşini, marca Mercedes.

Vicepreşedintele Parlamentului nu se sinchiseşte să folosească automobilul de serviciu şi în afara orelor de muncă, în alte scopuri decât cele care ţin de activitatea sa parlamentară. De exemplu, pentru a merge la sport. El frecventează unul dintre cele mai scumpe cluburi de fitness din Moldova. Aici, cel mai ieftin abonament anual costă 1080 de euro, adică peste 22 de mii de lei. Potrivit informaţiilor de pe site-ul localului, clienţii beneficiază nu doar de cele mai bune condiţii pentru a face sport, precum o sală de forţă dotată cu echipament de ultimă generaţie şi un bazin sportiv cu o lungime de 25 de metri.

Toate abonamentele includ şi accesul în zona SPA, o adevărată oază de relaxare. Saună finlandeză şi rusească, baie turcească, saune cu Infraroşu, baie japoneză Ofuro, bazin cu temperatura apei de aproximativ 30 de grade Celsius, echipat cu jeturi de apă pe tot perimetrul, cascade şi jakuzzi pe părţile laterale, saună cu sare din Himalaya, cadă cu hidromasaj şi alte instrumente de alint şi îngrijire corporală. „Răsfăţ regesc” - aşa îşi califică serviciile clubul sportiv care afirmă că oferă posibilităţi unice de antrenament şi relaxare. Uneori, deputatul are parte de un tratament boieresc încă înainte de a intra în local. Şoferul pe care i-l plăteşte statul îi duce rucsacul şi îi deschide uşa. Asta în condiţiile în care de la maşină până la intrarea în club sunt de făcut vreo 10 paşi. Se pare că legislatorul are un orar fix pentru sport. Este adus la aceeaşi oră - la 7:00 dimineaţa, după care maşina de serviciu pleacă, pentru ca să revină la 8:50. Solicitat pentru un comentariu, Vitiuc a negat, iniţial, că a folosit maşina de serviciu pentru a merge la sport.

Vitiuc neagă faptul că şoferul i-ar duce rucsacul. Spune că geanta i-ar aparţine conducătorului auto, deşi în imagini se vede că intrând în local, acesta i-o transmite legislatorului.

Şi viceministrul Culturii, Igor Şarov, se numără printre demnitarii care îşi permit să cheltuiască resurse administrative în scopuri personale. Şi el merge cu maşina de serviciu la sport. Frecventează acelaşi club ca şi vicepreşedintele Parlamentului. Când vine să-l ia de la sport, şoferul plătit din bugetul statului pentru deplasările lui Şarov, îi aduce funcţionarului haine de schimb - costumul călcat, aranjat pe umeraş. Nici viceministrul Şarov, nici şefa de la cultură Monica Babuc nu au răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

În utlimile luni am arătat şi alte cazuri de folosire a maşinilor de serviciu în scopuri personale. De exemplu, deputatul PD Vladimir Hotineanu utilizează automobilul de la Parlament pentru a se deplasa spre şi dinspre un al loc de muncă pe care îl are.

Deşi a fost filmat, Hotineanu insistă că nu ar folosi maşina de serviciu în scopuri personale.
În acelaşi timp, am văzut că legislatorul socialist Vladimir Ţurcan îşi duce unul dintre fii cu maşina de serviciu la instituţia de învăţământ.

De fapt, în loc de 3 kilometri cât ar face de la casa deputatului până la Parlament, pentru a-l duce pe copilul legislatorului la şcoală, automobilul parcurge o distanţă de 10 kilometri, adică de trei ori mai mult.

Mai mult, Ţurcan a declarat că şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îşi duce copilul la instituţia de învăţământ cu maşina de serviciu.