a. În prima propoziţie, manipulatorul ne dă de înţeles că „demnitarii europeni critică Moldova pentru progrese reduse”. Atenţie – progrese reduse. Trecem peste faptul că sintagma în cauza este una catastorfal de agramată. Altceva e important. Subtil, ni se induce falsa idee că europenii vorbesc zi şi noapte de progrese, de eforturi, de anumite acţiuni ale autorităţilor moldoveneşti controlate de Plahotniuc, fie ele şi reduse, dar totuşi progrese! Citim mai departe să înţelegem unde şi în ce se fac aceste progrese. Aha, progrese „privind investigaţia devalizării sistemului bancar.” Clar? Adică nici vorbă de furtul miliardului, nimic de raportul Kroll, dar dacă citeşti repede parcă anume asta se subînţelege în scriitură.

b. Mai departe - „Primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani,”. Ce aflăm de aici? Că Şor este o persoană urât mirositoare, un condamnat pentru o crimă extrem de gravă. Trecem cu vederea faptul că de furtul miliardului, la care a participat nemijlocit şi plenar trimisul lui plahotniuc la Srasbourg nu se spune absolut niciun cuvânt şi revenim la caracteristica lui Şor. În definitiv, aceasta nu e pentru noi, cei de acasă, prăpădiţii de moldoveni! În niciun caz! E o exclusivitate pentru străini, e obuzul pregătitor pentru lovitura de graţie dată Europei, deoarece Şor, zice Prime, „s-a întâlnit la Strasbourg cu mai mulţi deputaţi şi comisari europeni." Între noi fie vorba, niciun comisar European nu s-a întâlnit cu hoţul de miliarde, dar ce mai contează?!.

Simplificând scriitura, înţelegem ce a vrut să spună manipulatorul, şi anume – Deşi oficialii europeni critică Moldova, aceştia – culmea! - se întâlnesc cu cel mai corupt personaj condamnat de la noi. Altfel spus, nu ne mai daţi din deget că nu sunteţi mai breji.

E un sofism clasic de genul Nimeni nu l-a văzut pe Dumnnezeu, deci Dumnezeu nu există.

Că anume Plahotniuc l-a trimis pe shor să spurce Europa - niciun cuvânt.

Că Partidul Popular European a dat o replică usturătoare acestei tentative mârşave a vechiului tandem plaho-shor - telespectatorii nu vor afla decât din presa independentă şi de pe reţelele de socializare.

Acum să analizăm titlul acestei făcături: „Şor, în Parlamentul UE. Primarul de Orhei a discutat despre situaţia din ţară”

În prima parte aflăm că Şor a ajuns în parlamentul European, de parcă ar fi vorba de un lucru firesc, obişnuit, fără contribuţia (in)justiţiei proxenete. În cea de-a doua, aflăm că acolo, în parlamentul European, poate chiar în plen, primarul de Orhei, nu condamnatul, nu hoţul de miliarde, anume primarul a discutat, despre situaţia din ţară! Adică două entităţi – parlamentul European, pe de o parte, şi oficialul, reprezentantul Moldovei, primarul Şor, pe de alta, - au stat la discuţii ca niste apropiaţi, ca niste vechi amici. Pozitivismul titlului, în antiteză cu conţinutul ştirii vine să-l lustruiască pe Shor şi să-l prezinte ca pe un reprezentatnt oficial al ţării pe care parlamentul European il tratează cu toată simpatia şi admiraţia”, scrie Vasile Năstase.