Liderul Platformei DA a oferit, în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV, mai multe detalii despre mecanismele prin care urmează să fie implementată o lege a lustraţiei, atunci când partidul va accede la guvernare.

„Despre acest obiectiv se vorbeşte de mult timp. Noi ni l-am asumat şi aşteptăm să fie sprijinit şi de alte partide. Am avut o discuţie cu reprezentanţii câtorva partide şi ei susţin această idee. Sper să o susţină şi la modul practic. Un prim pas ar fi ca printr-un consens politic larg să fie adoptată această lege care va avea două dimensiuni. Prima ar fi iniţierea unui amplu proces judiciar al celor care s-au făcut vinovaţi de toate crimele împotriva poporului. A doua ar fi o lustraţie în sensul clasic. Cei ale căror fapte se încadrează penal, dar şi cei care s-au implicat în procesul de uzurpare a puterii în stat, atacurile raider, etc. vor fi afectaţi de această lege. Astfel, în politicul moldovenesc nu vor mai exista nici un fel de Plahotniuc, Shor, Leancă şi alţii care au băgat mâna în vistieria statului şi au sărăcit populaţia”, a declarat Andrei Năstase.

O parte componentă a procesului de purificare a clasei politice va fi confiscarea extinsă a averilor, dar şi introducerea sistemului electoral preferenţial, afirmă Andrei Năstase.

„În legislaţia noastră există premise pentru aşa ceva, dar din păcate ele sunt aplicate selectiv. Nu au fost aplicate faţă de judecătorii corupţi care îşi etalează proprietăţile, faţă de cei care ajung să treacă testul cu poligraful şi îl cad. S-a aplicat doar faţă de nişte oponenţi politici. Iată de ce în acest mecanism intră şi confiscarea extinsă a averilor. Este un mecanism aplicat foarte bine de DNA-ul din România”, a menţionat preşedintele Platformei DA.

„Totodată am lansat ideea unui sistem electoral preferenţial, asta însemnând deschiderea listei electorale. Iată în acest proces de lustrare, de curăţare a clasei politice, cetăţeanul alegător va avea un rol foarte important.  Actuala guvernare nu vrea să aplice acest mecanism, deşi noi am cerut să facă acest lucru. Astfel oamenii ar fi decis cine să treacă în Parlament”, a mai spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase a ţinut să adauge în context că niciunul dintre membrii Platformei DA nu a făcut parte din nicio guvernare.

„Există cineva din Platforma DA care s-a regăsit în guvernările de până acum?”, a întrebat jurnalistul Val Butnaru.

„Nu, nu este absolut nimeni. În Platforma Civică au existat şi oameni care într-o anumită etapă au făcut parte din Guvern, precum Valentin Dolganiuc, un om de o integritate aparte pe care nimeni nu o poate pune la îndoială. Dânsul a rămas pe palierul civic. Dar în partid, nici la nivelul conducerii nu există foşti membri ai administraţiei publice centrale”, a precizat Andrei Năstase.