Socialiştii au prezentat zece iniţiative legislative din cele 13 incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. Proiectele, cele mai multe sunt din 2015, nu au întrunit numărul de voturi în comisiile de specialitate, alte fiind respinse.

„Proiectul este populist. De ce este propus  după ce au fost introduse modificări la legea privind sistemul de pensii. Veniţi cu acest proiect care este tocmai din 2015”, a declarat deputatul PLDM Maria Ciobanu în legătură cu proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 13 din Legea cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat.

Şi deputatul PL Lilian Carp a criticat această iniţiativă legislativă prezentată de socialişti, declarând că în proiect trebuie să fie stipulate propuneri clare.

„Trebuie să respectăm echitatea socială şi să stipulăm clar că toate pensiile să nu fie mai mici de minimul necesar. Nu trebuie să mergem după modificări care nu au nicio logică”, a spus parlamentarul.

„Discutăm proiecte din septembrie 2015, cât au stat la naftalină proiectele. Astăzi  e octombrie. Încălcăm regulamentul Parlamentului”, a intervenit liderul fracţiunii PCRM, Vladimir Voronin.

Referindu-se la proiectele PSRM discutate în plenul legislativului, preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a declarat că „proiectele conţin tehnici inadecvate. La ce bun mai avem legea cu privire la intrarea în vigoare a proiectelor”.  

Tot astăzi, a fost pus în discuţie un proiect care propune majorarea vârstei persoanelor care pot cumpăra alcool, de la 18 la 21 de ani.

Şi această iniţiativă a fost criticată de parlamentari. „Voi, socialiştii vreţi să distrugeţi statul. Nu veţi interziceţi niciodată cumpărarea alcoolului. Proiectul trebuie scos de pe ordinea de zi. Trebuie să ne ocupăm de crearea locurilor de muncă pentru tineri”, a menţionat Voronin în timpul dezbaterilor.

După dezbateri, niciun proiect din cele zece examinate în şedinţă nu a fost votat.