Potrivit CNA, în perioada august curent până în prezent, Maria Cărăuş, cunoscând că s-a dispus alocarea sumei de 15 000 000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de  decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă.

Funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

Totodată, procurorii spun că viceministrul Finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii de practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie curent. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei.

Dacă va fi găsit vinovată, aceasta riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la până la 500 de mii de lei.