VIDEO

Discuţii aprinse asupra deciziei CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti // Ora Expertizei

Discuţii aprinse asupra deciziei CSM privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti // Ora Expertizei
Sursa: jurnal.md Foto: captură 11.10.2017 20:13
Spirite încinse la ediţia de aseară a talk-show-ului „Ora expertizei” de la Jurnal TV. Invitaţii din justiţie au polemizat pe marginea regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe portalul naţional al instanţelor şi pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie, adoptat ieri de către Consiliul Superior al Magistraturii. A fost discutat şi regulamentul iniţial, care elimina posibilitatea căutării deciziilor după numele părţilor. Cum s-a desfăşurat dezbaterea, vedeţi în cele ce urmează. 

La discuţii au participat membrul Consiliului Superior al Magistraturii Anatolie Ţurcan, preşedintele Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea şi jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Schimbul de replici acide a continuat: „Dosarele de rezonanţă, dosarele prin care societatea, avocaţii, jurnaliştii, dar mai ales jurnaliştii şi societatea face presiune să fie dreptate, să se facă dreptate, vă asigur: n-o să fie depersonalizate”, a declarat Anatolie Ţurcanu, membru CSM.

„Cele mai de rezonanţă cauze care în prezent se discută în Republica Moldova eu le-aş cataloga ca fiind trei. Asta a fost Filat, asta-i Shor şi asta-i Platon. Toate trei cu uşile închise. Despre ce vorbim noi? Daţi-mi un exemplu de caz de rezonanţă care s-a discutat cu uşile deschise”, a menţionat directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Aici nu v-aş recomanda să mă puneţi la perete, că pot să găsesc un răspuns evaziv. Da, măcar şi ăsta. Faptul că instanţa de judecată a decis examinarea acestor cauze în şedinţe închise, aşa sau altfel, a permis ca voi, jurnaliştii şi societatea să ştie ce se petrece pe dosar. A fost un răspuns evaziv, ca să înţelegeţi”, a continuat Anatolie Ţurcan.

„Păi, dar aţi spus o prostie. O mare prostie aţi spus. Învăţaţi-vă să vedeţi pădurea de după copaci”, a spus jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Amintim că ieri în faţa CSM-ului mai mulţi jurnalişti, avocaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor au protestat faţă de regulamentul care prevede secretizarea deciziilor judecătorilor. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI