La discuţii au participat membrul Consiliului Superior al Magistraturii Anatolie Ţurcan, preşedintele Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea şi jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Schimbul de replici acide a continuat: „Dosarele de rezonanţă, dosarele prin care societatea, avocaţii, jurnaliştii, dar mai ales jurnaliştii şi societatea face presiune să fie dreptate, să se facă dreptate, vă asigur: n-o să fie depersonalizate”, a declarat Anatolie Ţurcanu, membru CSM.

„Cele mai de rezonanţă cauze care în prezent se discută în Republica Moldova eu le-aş cataloga ca fiind trei. Asta a fost Filat, asta-i Shor şi asta-i Platon. Toate trei cu uşile închise. Despre ce vorbim noi? Daţi-mi un exemplu de caz de rezonanţă care s-a discutat cu uşile deschise”, a menţionat directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Aici nu v-aş recomanda să mă puneţi la perete, că pot să găsesc un răspuns evaziv. Da, măcar şi ăsta. Faptul că instanţa de judecată a decis examinarea acestor cauze în şedinţe închise, aşa sau altfel, a permis ca voi, jurnaliştii şi societatea să ştie ce se petrece pe dosar. A fost un răspuns evaziv, ca să înţelegeţi”, a continuat Anatolie Ţurcan.

„Păi, dar aţi spus o prostie. O mare prostie aţi spus. Învăţaţi-vă să vedeţi pădurea de după copaci”, a spus jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Amintim că ieri în faţa CSM-ului mai mulţi jurnalişti, avocaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor au protestat faţă de regulamentul care prevede secretizarea deciziilor judecătorilor.