Şi dacă odată cu instaurarea lui Dodon în fotoliul de preşedinte se încearcă crearea aparenţei unui război de valori între cei doi, este suficient ca Dodon să fie întrebat în public despre Plahotniuc ca totul să devină limpede. Aşa s-a întâmplat şi la conferinţa de ieri a preşedintelui, care a vorbit aproape două ore despre câte-n lună şi-n stele, cu mult patos şi ardoare, ca atunci când a venit vorba despre Plahotniuc, Dodon să rămână fără cuvinte la el.

Întrebat dacă este adevărat că oligarhul Plahotniuc controlează totul în ţară, Dodon a fost extrem de succint şi respectuos în declaraţii.

„Am spus-o de nenumărate ori şi repet, şi asta o spune însuşi Vladimir Plahotniuc, că el practic controlează în Moldova... aproape... haideţi nu „tot”. Iată Preşedinţia n-o controlează. Deşi încearcă, probabil, cumva să limiteze”.

„El se consideră coordonatorul acestei alianţe care este alianţa de guvernare în Republica Moldova, care deţine majoritatea în Parlament şi deţine guvernarea. Am răspuns la întrebarea dvs. Este preşedintele PD, cum adică „cum îl consider eu”? Vreţi să dau calificative: bun, rău?”.

Şi la întrebarea de ce nu îi retrage oligarhului „Ordinul Republicii”, Dodon s-a eschivat elegant, menţionând că „nu există o procedură clară în acest sens”.