Pentru început, jurnaliştii au observat că Igor Dodon a vorbit despre el la persoana a treia, tentaţie la care se abţin să vorbească unii şefi de state chiar şi la al treilea mandat, spun cei de la „Kommersant”. „Pentru prima dată după nouă ani, preşedintele R. Moldova a efectuat o vizită oficială la Moscova, vorbeşte Dodon cu o lejeritate impresionantă despre el la persoana a treia. Unii preşedinţi îşi găsesc forţe ca să se abţină de la asemenea declaraţii chiar la al treilea mandat”, a menţionat autorul articolului.

Dodon despre el „la persoana a treia”

„Preşedintele Moldovei, fără îndoială, a fost satisfăcut de fapta sa, deşi asemenea cuvinte, după cum s-a constatat ulterior, ar fi trebuit păstrate pentru sfârşitul conferinţei de presă: „Cetăţenii Moldovei şi-au dat voturile anul trecut pentru valorile pe care le va promova preşedintele Moldovei, a continuat Dodon. Este vorba de păstrarea statalităţii, neutralitatea R. Moldova, reintegrarea ţării, soluţionarea diferendului transnistrean, păstrarea valorilor noastre ortodoxe”

„Din 2009, niciun lider moldovean nu s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei. Dar dacă s-ar fi întâlnit, nu şi-ar stabilit drept prioritate a politicii sale păstrarea valorilor ortodoxe. Pur şi simplu, nu i-ar fi venit nimănui în cap acest lucru.

Se vede că Igor Dodon are intenţii serioase în privinţa parteneriatului strategic cu Rusia, în toate domeniile posibile! Dar şi avantajul este de înţeles: În Federaţia Rusă lucrează oficial aproximativ 500.000 de cetăţenii R. Moldova, a povestit el. Multe mii de cetăţeni moldoveni nu pot să intre pe teritoriul statului rus din cauza diferitor încălcări. Am discutat şi această problemă şi sperăm că vor fi găsite în viitorul apropiat soluţii pentru cetăţenii noştri. S-a părut că el şi Vladimir Putin s-au înţeles pe bune să rezolve această problemă. Aceasta este, în opinia lui Igor Dodon, cea mai simplă dintre celelalte chestiuni şi cei care au admis încălcări, pentru intenţii bune, ar putea să fie iertaţi. A vorbit foarte sigur preşedintele Moldovei”, subliniază reporterul de la Kommersant.

„Cel mai interesant moment”

„Cel mai interesant moment” al întâlnirii dintre preşedintele R. Moldova şi cel al Rusiei a fost întrebarea despre prostituatele lui Trump adresată lui Putin.

Şi la întâlnirea de la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale Dodon a făcut-o de oaie. Potrivit relatării unui student care a participat la această întâlnire, Dorian Frăsâneanu, inepţiile lui Dodon au provocat râsete ce au cutremurat sala: „M-a surprins aroganţa cu care şi-a exprimat opiniile. Şi m-a indignat să văd cum glumea în faţa studenţilor, spunând că ruşii au făcut doar o singură greşeală – nu au ocupat Principatul Moldovei până la Carpaţi.

Acest fapt a provocat râsete în sală. Mi s-a părut ofensator ca un preşedinte să-şi dorească ca ţara lui să fie ocupată şi mai mult, în loc să spună că nu ar fi fost bine să fie aşa. Mi s-a părut incredibil ca un preşedinte să regrete că ţara lui nu a fost ocupată în întregime, ci pe bucăţi”.