Că Plahotniuc şi Dodon îşi coordonează acţiunile, mai exact Plahotniuc i le dictează pe ale lui Dodon, o spun lideri de opinie, reprezentanţii opoziţiei antioligarhice, precum şi cei mai de vază comentatori politici.

Întrebat ce crede despre acest presupus joc, analistul politic Victor Ciobanu a declarat: „Asta este, de fapt, esenţa businessului politic al lui Plahotniuc - de a vinde partenerilor de dezvoltare ideea ultimei redute, care stă în faţa tancurilor de carton ruseşti… Este un joc cu siguranţă virtual, dar deocamdată încă se mai vinde pe această piaţă geopolitică. Şi iată că aceste declaraţii ale lui Dodon oarecum facilitează acest joc al lui Plahotniuc. Nu aş merge atât de departe în declaraţii ca să zic că este un joc coordonat, dar obiectiv, cum am zis, este complementar şi îl ajută pe Plahotniuc.”

Pe de altă parte, comentatorul politic spune că insuccesele şi retorica guvernării şi scrisorelele lui Plahotniuc către Trump îl ajută, de fapt, pe Dodon să-şi consolideze electoratul. „Este un joc care de fapt nu este nou în Republica Moldova, dacă ne mai amintim cazurile anterioare când şi Voronin a jucat astfel cu Ghimpu şi tot timpul s-au susţinut reciproc prin retorică, dar astea în fond sunt jocuri absolut virtuale care nu au nimic cu realitatea politică”, a explicat Victor Ciobanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În altă ordine de idei, expertul a menţionat că guvernul nu face decât să imită reforme. „Vedem imitările guvernării actuale care se ocupă mai mult de PR decât de reforme pe bune. Pentru că, da, poţi să treci la rezultate, deblocarea finanţării externe, dar dacă e să ne amintim de succesele anterioare şi rezultatele anului 2015, atunci aceste sume venite din extern cu sute de milioane aparent foarte mari de la Uniunea Europeană, sunt absolut infirme în comparaţii cu banii care această guvernare pur şi simplu nu că i-a pierdut, dar i-a furat. Deci 13 miliarde scoase din sistemul bancar, acoperite cu următoarele 14 miliarde din BNM, 25 - puse pe seama cetăţenilor, deci în total cam 52 de miliarde, dacă e să facem un calcul mai sofisticat”, a punctat observatorul politic.