Potrivit lui Petrenco, prima cerere este o acţiune civilă care îi oferă statut de reclamant civil şi îi permite să participe la şedinţele de judecată în cazul furtului de la BEM. Prin intermediul acestei cereri, ex-deputatul solicită să fie desemnat drept persoană vătămată şi să primească despăgubiri morale şi materiale de la cei care au comis jaful.

„Consider că cetăţenii sunt obligaţi să ştie ce se întâmplă la şedinţele de judecată în cazul furtului de la BEM. Ni se spune că Filat şi Platon au furat – dar ambele procese sunt închise, regimul şi cel care stă în frunte, şi anume Plahotniuc, face tot posibilul pentru a ascunde beneficiarii reali ai furtului miliardului. De aceea şi societatea nu are acces la şedinţe. Cred că această cerere va fi o hârtie de turnesol, care va arăta faţa adevărată a regimului. Înregistrarea acestei acţiuni civile îmi va permite să particip la proces, de aceea pe 25 ianuarie, atunci când va fi următoarea şedinţă de judecată, uşa va fi întredeschisă. Nu mai au dreptul să închidă uşile”, a declarat Petrenco, în cadrul unei conferinţe de presă.

A doua cerere a fost înregistrată pe numele preşedintelui Judecătoriei Buiucani, prin care activistul cere ca atât mass-media, cât şi societatea civilă să poată să participe la şedinţele în cazul jafului banilor de la Banca de Economii.

Petrenco punctează că, la momentul de faţă, oligarhul Plahotniuc încearcă prin tot felul de tertipuri să distragă atenţia de la miliardul furat.

„Acum Plahotniuc încearcă să distragă atenţia publicului de la problema furtului miliardului. Se vorbeşte despre vizita lui Dodon la Moscova, despre scrisoarea lui Plahotniuc pentru Trump, însă se evită la maximum faptul că s-a furat un miliard din sistemul bancar al RM”, a subliniat Grigore Petrenco.