Deşi iniţial era vorba ca noul cabinet de miniştri să fie învestit pe 21 ianuarie, cu mâna uşoară a PD-ului şedinţa specială a Parlamentului a fost grăbită şi convocată pe 20 ianuarie.

Atunci Consiliul Marii Adunări Naţionale a lansat imediat un apel la mobilizare, după ce la ultimul protest din PMAN s-a decis ca în ziua în care se va examina învestirea Guvernului PD, Parlamentul să fie înconjurat de protestatari. În aceeaşi zi, la Chişinău se desfăşura Forumul Civic, unde, la fel, s-a anunţat mobilizarea la protest pentru a împiedica învestirea unui om controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc la cârma Guvernului.

Şedinţa specială a Parlamentului, convocată pentru învestirea Guvernului Filip, a fost un haos total, în care lucrurile s-au întâmplat cu viteza luminii. În adresa speakerului Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, au curs acuzaţii privind încălcarea regulamentului, în situaţia în care şedinţa a fost anunţată pe ultima sută de metri şi mulţi deputaţi nici nu erau pe loc. Filip a fost nevoit să-şi ţină discursul din lojă, deoarece socialiştii blocaseră tribuna Parlamentului, de unde suflau în vuvuzele şi tropăiau din picioare.

După nici 20 de minute de la începutul şedinţei, Guvernul Filip a şi fost votat de proaspăta aşa-zisă majoritate închegată de PD. Şi asta pentru că Lupu a cerut atunci să se sară de runda întrebări-răspunsuri şi de prezentarea programului din cauza huiduielilor din Parlament. Mai departe, lucrurile s-au desfăşurat cu viteza lumii. Filip a citit ca şi cronometrat lista miniştrilor, Candu a pus la vot şi mai repede, anunţând imediat: „Guvernul Filip a fost învestit, felicitări, şedinţă închisă”.

Cu toată pretinsa opunere a socialiştilor, acţiunile acestora din acea zi s-au pliat perfect pe planurile PD. Or, dacă deputaţii din partidul condus atunci de Igor Dodon boicotau şedinţa, aşa cum au făcut cei din PLDM, de exemplu, aceasta nu ar fi avut loc din lipsă de cvorum. PSRM însă a mers la şedinţă, unde au bruiat discursul lui Filip, ceea ce a servit drept prilej pentru PD-işti să voteze la galop guvernul. Astfel, în timp ce se declarau în opoziţie şi în susţinerea protestelor, intenţionat sau nu aceştia au făcut perfect jocul PD.

În tot acest timp, atmosfera de afară se înfierbânta. Numărul protestatarilor creştea minut cu minut, tensiunea la fel, iar poliţişti au fost dislocaţi câtă frunză şi iarbă.

Totodată, Jurnal TV, care transmitea în direct protestul şi relata pe larg evenimentele legate de învestirea Guvernului, a fost blocat de Moldtelecom. Emisia postului TV a fost sistată în toată ţara, iar peste ceva timp a fost sistată emisia tuturor posturilor care transmiteau în direct protestul.

Mai departe, lucrurile au decurs şi mai grav. În timp ce numeroşi protestatari se aflau la Parlament, poliţiştii au fost mobilizaţi în zona dintre strada Bănulescu Bodoni şi hotelul Codru, lângă Reşedinţa de Stat, unde noul cabinet de miniştri urma să depună jurmământul în cadrul unei ceremonii secrete. Şi asta se întâmpla la miezul nopţii.

Cu o oră înainte să se afle de depunerea în secret a jurământului, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, dăduse asigurări că depunerea jurământului Guvernului Filip nu va avea loc în aceeaşi zi şi că doar a doua zi va fi anunţată ziua şi ora când va avea loc evenimentul. După ce s-a pomenit în situaţia că a dezinformat presa şi opinia publică, Vlad Ţurcanu şi-a dat demisia imediat, a doua zi dimineaţa.

Învestirea de urgenţă şi la miez de noapte a Guvernului Filip a stârnit reacţii dure în societate. Au urmat proteste, sesizări la Curtea Constituţională, declaraţii dure, articole răsunătoare în presa străină. A doua zi a avut loc un nou protest de amploare, oamenii cerând anularea şedinţei în care a fost învestit Filip şi declararea alegerilor anticipate. Analistul politic de la Jamestown, Vladimir Socor, a declarat că noul Guvern nu are legitimitate şi că votarea acestuia a avut loc cu violarea Constituţiei. Europarlamentarul Monica Macovei a declarat răspicat că, odată cu votarea Guvernului Filip, oligarhul Plahotniuc a pus mâna pe toată ţara.

În concluzie, citându-l pe activistul civic Dumitru Alaiba, fost consilier guvernamental, trecem în revistă rezultatele înregistrate de Guvernul Filip timp de un an de zile:

1. Acordul cu Fondul Monetar Internaţional
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.