„Constatăm, cu regret, că unii funcţionari publici, deranjaţi de investigaţiile jurnalistice, hărţuiesc deja penal instituţiile de presă şi jurnaliştii care le realizează, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Cel mai recent caz este solicitatoarea lui Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chişinău, de atragere  la răspundere penală a jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Mariana Raţă, în care funcţionarul invocă faptul că jurnalista a accesat şi difuzat, fără consimţământul său, date cu caracter personal. Mai mult, solicită atragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat şi difuzat, din octombrie 2009 şi până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii cercetează penal această plângere”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit Amnesty International Moldova, „atât standardele internaţionale de apărare a libertăţii presei, ratificate de RM, cât şi cele naţionale, adoptate tot de funcţionari publici, nu permit intentarea dosarelor penale contra presei”.

Totodată, Amnesty International Moldova solicită funcţionarilor publici să nu transforme Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei: „Constatăm că domnul Vladimir Botnari ignoră prevederile legale sau poate nu le cunoaşte. Solicităm domnului Bornari personal, dar şi altor funcţionari publici să nu transforme Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei”.

În aceste condiţii, reprezentanţii organizaţiei declară că „este îngrijorător faptul că tot mai mulţi jurnalişti vorbesc despre „un stat poliţienesc”, unde libertatea presei este ignorată, iar jurnaliştii care critică guvernarea - hărţuiţi. Demnitarii trebuie să-şi înţeleagă rolul lor într-un stat de drept şi să renunţe la practicile poliţieneşti  de a hărţui instituţiile şi persoanele incomode lor”.