În anul 2009, un jurnalist şi un om de afaceri, Val Butnaru şi Victor Ţopa, au creat o nouă televiziune în Republica Moldova, Jurnal TV. În toamna aceluiaşi an eu şi cu Anatol Durbală ne angajam la noul post în dorinţa de a face ceva interesant în televiziune, fără să ştim sigur ce anume şi dacă vom reuşi. Şi a urmat o perioadă extraordinară de libertate, căutări, experimente şi succes. Numai că în timp ce noi, jurnaliştii de aici, parcurgeam poate cei mai frumoşi ani ai carierelor noastre, finanţatorul postului Victor Ţopa trecea poate prin cea mai neagră perioadă a vieţii sale. După ce fusese jefuit de acţiuni de milioane, s-a pomenit şi cu un dosar penal, deschis chiar de cel care îl jefuise. A trebuit să părăsească ţara cu întreaga familie. Atunci auzeam pentru a doua oară în viaţa mea numele Plahotniuc. Prima dată a fost în 2005, pe timpul lui Voronin, atunci când acelaşi Plahotniuc îl jefuise şi arestase pe bancherul Victor Ţurcan. 

Spuneţi-mi, cum e să investeşti milioane de euro într-o televiziune pe care ai creat-o ca sa ajute la democratizarea ţării, iar ţara să se prăbuşească din ce în ce mai adânc în haos, corupţie, dictatură? În 2010, când s-a lansat postul nostru, Moldova era o ţară mai liberă şi mai democratică decât este astăzi. Zic, cum să mai vrei după asta să investeşti? Şi Victor Ţopa chiar a avut de câteva ori intenţia de a închide acest post. Pentru prima dată în 2013. A fost convins cu greu să ne susţină în continuare. Ca la începutul anului 2014 Plahotniuc să comită primul atac brutal la adresa noastră. Mai ţineţi minte cum am protestat atunci alături de voi, telespectatorii noştri, la sediul CCA. 

După care au venit alegerile parlamentare fraudate din anul 2014, furtul miliardului. Adică din rău în mai rău. Au fost momente, vă spun sincer, când eu însumi mă miram că Victor Ţopa mai finanţează acest post. Dar a venit anul 2015 şi odată cu marile proteste ale Platformei DA a renăscut şi speranţa într-o schimbare în Moldova... Restul cunoaşteţi. În fine, ne trezim în toamna lui 2016, când Plahotniuc pur şi simplu ne-a pus gând rău. Faptul că în alegerile prezidenţiale candidatul lui Dodon a învins doar cu ajutorul fraudelor şi adevărata învingătoare a fost Maia Sandu l-a făcut să înţeleagă mai bine ca niciodată ce înseamnă postul Jurnal TV. Şi din acest punct gata, soarta ne-a fost pecetluită. Au început să curgă sancţiunile de la CCA, până acum avem vreo trei, următoarea care vine este suspendarea licenţei. În plus, la ora actuală postul nostru este târât prin vreo 22 procese de judecată, trei dintre acestea mă vizează pe mine. Numai Voronin, cel care l-a fătat pe Plahotniuc, îmi cere mie şi postului nostru despăgubiri morale de un milion de lei. Din ce în ce mai puţini agenţi economici se decid să plaseze reclamă la noi, întrucât sunt ameninţaţi şi persecutaţi. Iar cu o lună în urmă Plahotniuc ne-a aplicat lovitura de graţie: proprietarul sediului în care ne aflăm ne-a declarat că reziliază contractul cu noi. Practic, ne dă afară. Şi asta după ce în luna iunie a anului trecut prelungise contractul cu noi pe trei ani înainte. Despre acest proprietar ce să vă spun? Este acelaşi care a construit sediul acela cu 9 etaje într-o zonă interzisă pentru astfel de construcţii, în spatele Consulatului Franţei. Care Consulat, după cum bine ştiţi, a fost nevoit să se mute de acolo. Acum trebuie să ne mutăm şi noi din sediul lui. Această mutare ar costa foarte mulţi bani. Şi am înţeles că Victor Ţopa ar mai face un efort financiar pentru a acoperi aceste cheltuieli. Dar ce garanţii are el şi avem noi că nu vom fi alungaţi şi din sediul în care ne vom muta? Sau că nu ne va închide CCA? Sau că nu ne va sufoca cu procese justiţia lui Plahotniuc? Sau că în general, lucrurile în Moldova se mai pot schimba? Nici o garanţie. 

MAI PE SCURT, dragă Moldovă, aceasta este vestea tristă pe care ţi-o dau la acest început de an. Eu ţi-am dat-o, tu fă ce vrei cu ea.