Investitorii ruşi continuă să îşi vândă activele din Ucraina. În special ca urmare a războiului din estul Ucrainei şi ocupaţiei de către Rusia a peninsulei Crimeea. Uneori aceştia vând chiar la preţuri atractive de 2-3 ori mai mici decât ar fi fost într-o situaţie normală.

Ruşi, ucraineni sau moldoveni

La finele anului trecut compania Hotel Development din Rusia, controlată de milionarul rus Abbas Aliev a vândut hotelul de patru stele Radisson Blu Podil din centrul capitalei Ucrainei.

Noul proprietar al hotelului ar fi bancherul Serghei Tighipko, originar din Moldova, în prezent unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri şi politicieni din Ucraina cu o avere de circa jumătate de miliard de dolari, potrivit Forbes.

Tranzacţia a fost finalizată în urmă cu aproximativ trei luni, şi s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de dolari (de 3-4 ori mai puţin decât ar fi investit foştii proprietari), susţin surse citate de portalul LigaBusinessInform. 

„Hotelul a fost vândut, dar numele cumpărătorului nu-l ştiu”, a declarat Aleksei Nefiodov, directorul general adjunct al companiei Hotel Development.

Serghei Tighipko nu a comentat informaţia, iar secretarul său de presă, Irina Rudko nu a putut confirma sau nega informaţia cu privire la achiziţionarea hotelului.

Fratele adjunctului procurorului general, beneficiar

Datele din registrul comerţului din Ucraina arată însă că proprietar al hotelului este compania Veon Plus din Ucraina, care are în calitate de fondator offshore-ul Wesla Investments Limited din Insulele Virgine Britanice.

Beneficiarul final al Wesla Investments Limited este Victor Garaba din Moldova, fratele adjunctului procurorului general al Moldovei Iurie Garaba.

Adresa de domiciliu indicată în registrul ucrainean şi alte legături de afaceri denotă că Victor Garaba are şi alte conexiuni cu Serghei Tighipko.

Astfel Victor Garaba deţine funcţia de administrator la Fabrica Avicola Tochile SRL, unde era angajată Irina, soţia procurorului Iurie Garaba, potrivit unei investigaţii realizate de Ziarul de Gardă.

Proprietar la Fabrica Avicola Tochile SRL este firma Lifaza

Limited din Cipru, care apare în mai multe tranzacţii şi proprietăţi deţinute de Serghei Tighipko, inclusiv şi ca deţinătoare a unui pachet de 23,77% de acţiuni ale companiei Biroul de proiectări şi construcţii Şhoona (ЦКБ Шхуна) din Kiev.

Victor Garaba nu a confirmat şi nici infirmat informaţia.

„Chiar nu aveţi cu ce vă ocupă? Atâtea lucruri se întâmplă în ţara asta!”, a răspuns Garaba şi a închis telefonul.

Tighipko şi alte conexiuni cu Moldova

De notat că o altă firmă afiliată lui Tighipko, Belsis Limited şi-a deschis reprezentanţă la Chişinău, iar administrator figurează Valeriu Cebotari, care mai este director şi la alte reprezentanţe ale unor companii din Cipru cu afaceri în Ucraina.

E vorba de Wecker Limited şi Martical Limited, care figurează ca acţionari la Fabrica de Asfalt AB Stolicinîi din Kiev, o altă întreprindere afiliată imperiului lui Tighipko concentrat în jurul TAS Group.

Acestea mai apar şi în alte companii din Ucraina afiliate lui Tighipko.

De notat că la finele anului trecut TAS Group prin intermediul Bailican Limited a cumpărat de la Eurobank Group din Grecia, Universalbank din Ucraina.

Potrivit Forbes Tighipko intenţionează să comaseze Universalbank cu o altă bancă a sa Taskombank şi astfel să creeze o bancă ce va intra în top 20 din Ucraina cu active de peste 10 miliarde de hrivne (circa 370 milioane de dolari).