Potrivit lui Dumitru Ciubaşenco, preşedintele PD intenţionează să modifice sistemul electoral prin introducerea votului uninominal, iar deţinerea controlului asupra municipiului Bălţi i-ar aduce 3-4 deputaţi.

„Se spune că Plahotniuc vrea să schimbe sistemul electoral, astfel încât deputaţii să fie aleşi prin vot uninominal. În Bălţi asta ar fi 3-4 deputaţi, iată de ce vor să întoarcă controlul politic în Bălţi. Acest complot are un scop politic – de a pune mâna pe Bălţi în preajma alegerilor parlamentare”, atenţionează Ciubaşenco.

La acest atac raider, potrivit membrului PN, este implicat şeful Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu, mai mulţi deputaţi, iar coordonatorul este Vladimir Plahotniuc. „În acest atac raider participă oameni care trebuie spuşi pe nume: Octavian Mahu, businessmani, iar în Chişinău coordonează Vladimir Vitiuc şi Vladimir Voronin, iar deasupra lor stă patronul Plahotniuc”, a precizat Ciubaşenco.

De asemenea, consilierii municipali din Bălţi constată că reprezentantul Cancelariei de Stat, Octavian Mahu, face diversiuni, contestând în instanţă actele normative adoptate de Consiliul Municipal, încetinind în acest fel procesul de dezvoltare.

„Mahu este o „şestiorcă”, iar sforile duc spre elitele de la Chişinău. Scopul este de a-l scoate din funcţie pe Renato Usatîi, de a pune presiune pe activiştii PN şi de a organiza alegeri noi. Acum aceasta nu este posibil, dar sunt pregătite anumite modificări în legislaţie pentru a revoca mandatul primarului la capriciul cuiva”, a spus viceprimarul de Bălţi, Igor Şeremet.