Comentatorul de la Bucureşti dă de înţeles că, cel puţin în următorii doi ani cât PD va fi la guvernare, relaţia dintre România şi Republica Moldova va fi bazată pe un interes politic şi mai puţin pe modul în care Chişinăul implementează reformele.

„Reprezentanţii guvernului şi experţii apropiaţi de Plahotniuc şi de guvernul de la Chişinău spun că da, că Republica Moldova, guvernarea a livrat rezultate în materie de reformă, conform angajamentelor asumate. Pe de altă parte, opoziţia spune că paşii în direcţia reformelor au fost praf în ochi şi că reformele sunt departe de a fi ceea ce ar fi trebuit să fie. Pe de altă parte, la Bucureşti lucrurile sunt privite cu un oarecare dezinteres, perioada expertizei pe Republica Moldova e îndoielnică. Şi întotdeauna, dacă vă uitaţi, în ultimii ani, cel puţin, a primat interesul politic”, a declarat Armand Goşu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul român afirmă că prima tranşă din împrumutul de 150 de milioane de euro a fost livrată în condiţii îndoielnice. Creditul a fost amânat anul trecut de Guvernul Dacian Cioloş care l-a condiţionat prin implementarea reformelor.

„Dacă era vorba de o schimbare de macaz la Bucureşti, ceea ce s-ar fi putut să se producă la începutul anului 2016, când Chişinăul era atins de o gravă criză politică, atunci Bucureştiul, mai degrabă, sub presiunea Bruxellesului, a venit şi a condiţionat împrumutul pe care l-a întârziat până în luna august, l-a livrat în condiţii, să spunem, îndoielnice. Deci, dacă era de pus presiune, trebuia pusă anul trecut, când s-ar fi putut cu rezultate mai importante face această presiune pe Republica Moldova, pe guvernarea de la Chişinău, ca să livreze mai mult în materie pe reforme decât s-ar putea face acum”, a adăugat Armand Goşu.

„E clar că Plahotniuc controlează foarte bine scena politică de acolo, e o guvernare în jurul Partidului Democrat, care, practic, ar putea traversa fără emoţii sau singura emoţie, care ar putea veni, ar putea veni din partea străzii la Chişinău. Acelaşi lucru e şi la Bucureşti, e o mare victorie a PSD, e un guvern stabil, are o majoritate confortabilă în Parlament”, a conchis expertul român.