În articolul publicat de revista The American Interest, autoarea, care a vizitat acum doi ani ţara noastră, se referă la alegerile prezidenţiale câştigate de Igor Dodon, despre care spune că este „amicul lui Vladimir Plahotniuc”, precum şi la miliardul de dolari din sistemul bancar care „a dispărut în buzunarele încăpătoare ale elitei conducătoare a ţării”.

„Într-un interviu oferit jurnalistei ruse Anna Nemţova, Igor Dodon şi-a declarat intenţia de a se afirma ca „un lider dictatorial, la fel ca şi Putin”. De asemenea, el a promis să pună capăt „blestematului acord de comerţ liber”, semnat de Moldova cu UE. Indiferent dacă va face sau nu Dodon aceşti paşi, un lucru este clar: el nu este diferit de predecesorii săi, care nici ei nu au luptat cu ceea ce mulţi occidentali, inclusiv eu, sunt prea naivi să recunoască provocarea majoră a Moldovei - corupţia debordantă care trece în cleptocraţie”, scrie Martha Bayles.

„Este suficient să spunem că Moldova este o ţară în care un milion de oameni dintr-o populaţie de 3,5 milioane câştigă mai puţin de 100 de dolari pe săptămână, iar unul din trei copii creşte fără părinţi, deoarece sunt plecaţi la muncă în străinătate. Moldova este, de asemenea, o ţară în care firmele fantomă şi băncile cresc ca tumorile, iar 20 de miliarde de dolari pot fi spălaţi în linişte pe drumul sinuos de la cleptocraţii din Moscova la ipocriţii de la Londra”, continuă scriitoarea americană.

Martha Bayles se referă în continuare la furtul din sistemul bancar. „În ceea ce priveşte miliardul de dolari, se crede că a dispărut în buzunarele încăpătoare ale elitei conducătoare a ţării: o colecţie pestriţă de oligarhi care se prezintă drept rivali politici, dar, de fapt, complotează în spatele scenei pentru a se asigura că miliardele furate continuă să vină”, accentuează scriitoarea din SUA.

„Pentru a oferi doar un exemplu, Dodon a fost mult timp amic cu oligarhul cel mai influent din Moldova, Vladimir Plahotniuc. În calitate de ministru al Economiei în 2006, Dodon l-a ajutat pe Plahotniuc să privatizeze mai multe proprietăţi de stat. Aparent, cei doi amici se prezintă de părţi opuse ale diviziunii UE-Rusia. Dar aceasta este Moldova, unde prietenii nu lasă geopolitica să interfereze cu lăcomia. Pretinsul proeuropean Plahotniuc deţine jumătate din cele mai importante canale de ştiri, inclusiv cele care retransmit canalele ruseşti. Toate acestea au făcut tot posibilul pentru a-l ajuta pe Dodon să fie ales, inclusiv au defăimat-o pe Maia Sandu, cel mai mare rival al său şi singurul candidat cu adevărat anticorupţie”, scrie în articolul său Martha Bayles.

Scriitoarea americană remarcă în încheiere că jaful de la bănci a scos în stradă mii de protestatari pe străzile din Chişinău.