Dodon se răfuieşte cu ambasadorul RM la Bucureşti, după ce diplomatul a criticat retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu: „Voi cere revocarea din funcţie”

Dodon se răfuieşte cu ambasadorul RM la Bucureşti, după ce diplomatul a criticat retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu: „Voi cere revocarea din funcţie”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 10.01.2017 13:08
Preşedintele Igor Dodon anunţă că va cere revocarea ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, după ce diplomatul a declarat că decretul privind retragerea cetăţeniei RM lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc. E şi mai grav când aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbeşte fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat şi a conducerii acestuia. Anume în aşa mod pot fi etichetate declaraţiile ambasadorului moldovean la Bucureşti, care şi-a permis comentarii impertinente şi incompatibile cu statutul său de Ambasador. Voi cere Guvernului revocarea acestui ambasador şi înlocuirea lui cu o persoană care înţelege mai bine atât competenţele diplomatice, cât şi interesele statului Republica Moldova”, a declarat Dodon, cu referire la afirmaţiile recente ale ambasadorului.

Precizăm că, zilele trecute, şeful misiunii diplomatice de la Bucureşti a comentat decretul lui Igor Dodon prin care fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

„Disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, iar decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional. Din 2014, România este principalul partener comercial al RM - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, unul dintre parlamentarii din RM a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.

Reamintim că săptămâna trecută Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Atunci fostul preşedinte român declara că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este un act de frică, întrucât noul preşedinte moldovean este speriat de faptul că ţara la cârma căreia se află se îndreaptă spre Uniunea Europeană.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP