„Nu este secret că avem o colaborare bună cu experţi şi specialişti locali şi internaţionali, care ne-au şi sugerat aceste criterii, având o vastă experienţă democratică. Conferinţe teritoriale comune cu ieşirea în faţa oamenilor a potenţialilor candidaţi, sondaje clasice şi moderne, alte studii electorale, un congres comun al partidelor – parte a angajamentului de participare cu un candidat comun care ar încununa opera – acestea sunt mecanismele sugerate încă în primăvară de un important institut german, afiliat partidelor din familia popular europeană (PPE). Platforma DA le-a agreat şi e firesc să fie aşa, deoarece departajarea doar prin sondaje ar putea fi o capcană pentru ambii candidaţi, având de câştigat fie guvernarea antipopulară, fie aşa-zisa opoziţie de factură geopolitică”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

„Cetăţenii trebuie să ştie pentru cine îşi vor da votul, să cunoască programele candidaţilor, să le aprecieze prestaţia. Eu sunt adeptul unor dezbateri publice cu participarea societăţii civile largi şi a experţilor. Vom utiliza mai multe mecanisme, astfel încât să fie înaintat candidatul cu cele mai mari şanse de câştig, care ar reprezenta un număr cât mai mare de cetăţeni. Acest lucru trebuie făcut nu de dragul unor persoane, indiferent ce nume poartă, ci de dragul unei victorii pe care suntem sortiţi să o obţinem”, a adăugat Andrei Năstase.

Totodată, liderul PPDA a reiterat că numele candidatului comun va trebui anunţat în cel mai oportun moment din campania electorală.

„Am mai spus şi cu alte ocazii că numele candidatului comun va trebui anunţat în cel mai oportun moment din campania electorală propriu-zisă, iar decizia va fi luată, inclusiv cu implicarea societăţii civile, ţinându-se cont, întâi de toate, de voinţa populară”, a conchis Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.