Declaraţiile au fost făcute în cadrul întrunirii cu titlul „Moldova la răscruce”, care a avut loc la Comisia Helsinki din Congresul Statelor Unite, scrie Europa Liberă.

La discuţiile privind situaţia din Republica Moldova, William Hill a spus că cea mai mare ameninţare la adresa siguranţei ţării nu vine din afară, ci din interior.

„Situaţia politică pe malul drept al Nistrului este cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii şi securităţii Moldovei”, a spus ambasadorul Hill, adăugând că această ameninţare internă este în prezent mai periculoasă chiar şi decât cele tradiţionale precum separatismul transnistrean sau presiunile politice ruseşti.

Potrivit lui William Hill, actuala situaţie este opera liderilor politici de la Chişinău. „Coaliţiile proeuropene din Moldova de după 2009 i-au dezamăgit din păcate constant atât pe cei care au sprijinit ţara din exterior, cât şi pe moldovenii care le-au votat”, a spus Hill.

Ambasadorul a explicat că atmosfera politică din Republica Moldova a fost marcată de rivalitatea dintre Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, acutizată după scandalul „Pădurea Domnească”.

William Hill a făcut în continuare o prezentare şi mai sumbră a situaţiei de pe malul stâng al Nistrului, în special pe plan economic şi social, spunând că regiunea separatistă se confruntă cu o depopulare şi mai mare decât malul drept, depinzând în mai mare măsură de transferurile băneşti.

Fostul şef al misiunii OSCE din Chişinău, ambasadorul William Hill, activează în prezent la Colegiul Naţional de Război şi Universitatea Naţională de Apărare din Statele Unite.