Justiţia captivă din Republica Moldova şi-a demonstrat încă o dată obedienţa faţă de regim şi faţă de candidatul puterii. Nu mai există nicio îndoială că instituţiile statului favorizează şi protejează candidatul puterii la prezidenţiale, încălcând în cel mai abuziv mod legea, sfidând bunul simţ şi cetăţenii acestei ţări.

Înregistrarea de către CEC a candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte a fost efectuată cu încălcarea propriului regulament, într-o zi de sâmbătă, iar sesizarea depusă de Platforma Demnitate şi Adevăr în acest sens a fost respinsă în mod abuziv şi ilegal de către Curtea de Apel. Astfel, instanţa a demonstrat clar că acţionează în cârdăşie cu regimul Plahotniuc. Fără a ţine cont de argumentele pertinente expuse, de legislaţie, de regulamentul CEC, instanţa a îndeplinit orbeşte ordinul celui care a capturat statul şi face legea în Republica Moldova.

Scenariul de fraudare a alegerilor prin utilizarea unui milion de suflete moarte, prin mită şi pomeni electorale, prin propagandă deşănţată şi necontrolată de nimeni, prin oprimarea opoziţiei antioligarhice a fost elaborat de regimul cleptocrat în speranţa că, prin aceste metode, va reuşi să se menţină la putere şi să-şi consolideze poziţiile.

Mai mult decât atât, foarte mulţi cetăţeni moldoveni din diaspora nu au putut accesa site-ul CEC pentru înregistrare prealabilă, semnale în acest sens venind practic din toate statele Uniunii Europene, SUA, Canada, Federaţia Rusă.

Tragem un semnal de alarmă şi asupra modului nepermis în care holdingul media al lui Plahotniuc promovează candidatul PD la preşedinţie, iar pe oponenţii săi îi linşează mediatic în mod sistemic şi grosolan, cu acordul tacit al CCA.

Aceste ilegalităţi nu pot fi trecute cu vederea, iar derapajele antidemocratice ale guvernării nu pot fi tolerate.

Facem apel către organizaţiile internaţionale şi naţionale, către partenerii de dezvoltare, OSCE şi Promo-Lex să exercite presiuni asupra regimului, să taxeze tranşant acţiunile ilegale comise în mod deschis şi obraznic, pentru a stopa fraudarea de proporţii şi a asigura alegerilor prezidenţiale un minim de corectitudine.
 
Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”
Chişinău, 21 septembrie 2016

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.