Asta se arată într-un document publicat pe site-ul openpmr.info, în care, potrivit publicaţiei, se conţine o strategie care, odată pusă în aplicare, ar urma să-l menţină la putere în regiunea separatistă pe actualul lider, Evgheni Şevciuk.

Potrivit autorilor strategiei, nu există nicio şansă ca Şevciuk să câştige în scrutinul care urmează să se desfăşoare la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care acesta se bucură de încrederea a doar 16% din cetăţenii din stânga Nistrului şi are un antirating de 61%.

Astfel, gruparea Şevciuk ar urma să adopte o strategie prin care să amâne desfăşurarea alegerilor şi astfel să se menţină la putere. Strategia, denumită „План Победы Евгения Шевчука на выборах 2016 года” se întinde pe 30 de pagini, iar chiar la primul punct apare şi numele oligarhului Vladimir Plahotniuc, care, potrivit autorilor documentului, s-ar afla într-o relaţie bună cu Şevciuk.

Liderul separatist ar urma să ajungă la o înţelegere cu Plahotniuc (în document PL. V. G. – Plahotniuc Vladimir Gheorghevici) pentru a provoca un conflict armat pe Nistru, în urma căruia alegerile ar fi anulate, iar Şevciuk s-ar menţine astfel la putere. Plahotniuc ar profita şi el de situaţie, în contextul alegerilor prezidenţiale de la 30 octombrie.

Anterior, expertul economic Sergiu Tofilat a declarat că între Vladimir Plahotniuc şi Evgheni Şevciuk ar exista o înţelegere cu privire la importurile de energie electrică din stânga Nistrului. Potrivit acestuia, cei doi au creat o schemă criminală prin care obţin anual 150 de milioane de dolari, bani achitaţi de cetăţenii Republicii Moldova prin facturile la energia electrică.