Update

Curtea de Conturi are un nou preşedinte; Veaceslav Untilă îl succede pe Urechean la şefia CC

Curtea de Conturi are un nou preşedinte; Veaceslav Untilă îl succede pe Urechean la şefia CC
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 29.07.2016 18:06
19:36
Update

Naşa lui Lupu şi o persoană din anturajul lui Plahotniuc, numite membri ai Curţii de Conturi; Critici dure în Parlament privind noua componenţă a CC: „Tot la miez de noapte luaţi deciziile”

Curtea de Conturi are o nouă componenţă. După ce tot astăzi Parlamentul l-a numit în funcţie pe Veaceslav Untilă în funcţia de preşedinte al CC, acesta a înaintat Legislativului candidaţii la funcţia de membru. Cu 70 de voturi şi după multe critici, noua componenţă a fost votată. 

Astfel, noii membri ai Curţii de Conturi, cu un mandat de 5 ani, sunt:

Petru Rotaru
Tamara Andruşca
Ala Popescu
Marina Covali
Tatiana Coneţchi.

De menţionat că Ala Popescu este naşa de cununie a liderului PD, Marian Lupu, iar Tamara Andruşca este considerată parte a anturajului apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc. Andruşca a fost director economic al Petrom-Moldova în perioada anilor 2001-2011, exact în anii când oligarhul Plahotniuc a îndeplinit funcţia de director comercial, iar mai apoi pe cea de director general al aceleiaşi instituţii. Mai mult, Tamara Andruşca a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie „Victoriabank”; director de departament la „Prime Management” SRL

După ce au fost anunţate numele membrilor propuşi de Untilă, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, s-a interesat care partid pe cine a înaintat. Veaceslav Untilă a refuzat să spună însă. Şi liderul fracţiunii PCRM, Inna Şupac, a insistat să afle de către care partide au fost propuse aceste persoane.

„Noi am consultat toate fracţiunile, Curtea de Conturi e depolitizată, noi suntem echidistanţi şi nu vreau chiar din prima zi să etichetăm care şi de unde”, a spus Untilă. Şupac a ţinut să menţioneze, în context, că cel puţin PCRM nu a înaintat pe nimeni din considerentul că fracţiunea „conştientizează de cine va fi controlată CC”.

Şi liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a spus că noua componenţă a fost aleastă în condiţii obscure. „Se creează impresia că de ieri aveaţi lista cu persoanele respective. La miez de noapte învestiţi şi tot la miez de noapte luaţi deciziile şi acum”, a reproşat Deliu majorităţii parlamentare. „Fiecare cu părerea sa”, a fost replica lui Untilă.

Noul preşedinte al Curţii de Conturi este Veaceslav Untilă. Acesta a fost numit în funcţie pe un termen de cinci ani de către Parlament, la propunerea speakerului Andrian Candu.

Mandatul precedentei componenţe a Curţii de Conturi şi a preşedintelui acesteia, Serafim Urechean, a expirat în luna aprilie, iar astăzi Legislativul a luat act de încheierea mandatelor.

Comuniştii au refuzat să voteze pentru noul preşedinte al CC, Veaceslav Untilă, motivând că acesta a fost propus în grabă.

„Noi am cerut de la început ca această problemă să fie hotărâtă după vacanţă. Noi suntem obligaţi să avem aceste consultări în partid, n-am fost preîntâmpinaţi, nu suntem pregătiţi să votăm nici pentru preşedinte, nici pentru membrii curţii”, a spus Voronin.

Chiar şi aşa, cu a 54 de voturi ale deputaţilor din coaliţia majoritară, Untilă a fost numit în funcţie. După vot, acesta a depus jurământul şi a declarat că va duce dorul Parlamentului. În continuare, Untilă urmează să aibă consultări cu fracţiunile parlamentare privind candidaturile celorlalţi membri, deoarece potrivit legii preşedintele Curţii de Conturi este cel care propune Legislativului candidaturile membrilor CC.

Odată cu numirea lui Untilă şef la CC, un loc de deputat a rămas vacant în Parlament.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP