„În urma dezbaterilor, cu majoritatea voturilor, am decis să oferim mandatul necesar Biroului Politic al partidului pentru a iniţia discuţii cu majoritatea în vederea creării unui parteneriat pe subiectul integrării europene”, a spus liderul PPEM, Iurie Leancă. El crede că acest pas va oferi formaţiunii sale şansa de a influenţa lucrurile în vederea aplicării Acordului de Asociere cu UE şi implementării reformelor: „Vom încheia un acord privind implementarea reformelor în justiţie, cum recuperăm pagubele din sectorul bancar, cum îi pedepsim pe cei vinovaţi şi cum asigurăm ca pe viitor să nu mai aibă loc astfel de lucruri. De acest acord va depinde şi lansarea acestui parteneriat”, a precizat liderul PPEM.

Contextul

Decizia PPEM de a iniţia negocieri cu guvernarea vine la scurt timp după ce fostul şef-adjunct al Serviciului pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, a declarat la TV că „Iurie Leancă este următorul (după Ilan Shor – n.n.) care va fi arestat pentru furtul miliardului de dolari” din sistemul bancar, Iurie Leancă fiind prim-ministru în perioada când Guvernul a garantat creditarea de către Banca Naţională a Moldovei, cu peste 9 miliarde de lei moldoveneşti, a trei bănci jefuite.

Leancă rămâne candidatul PPEM la Preşedinţie

Disponibilitatea PPEM de a intra în parteneriat cu puterea a alimentat supoziţia că Iurie Leancă ar putea fi înaintat de majoritatea parlamentară (controlată de PDM ) la funcţia de şef al statului la alegerile din 30 octombrie 2016. În legătură cu aceasta, liderul PPEM a precizat că va candida la funcţia de preşedinte din partea partidului pe care îl conduce şi nu examinează alte variante.

Într-un interviu acordat DW, vicepreşedintele PPEM, Oazu Nantoi, a criticat dur disponibilitatea lui Iurie Leancă de a intra „în cârdăşie cu Vlad Plahotniuc”, adăugând că aceasta va „lovi în ideea candidatului comun al dreptei pro-europene” la alegerile prezidenţiale şi va face ca „în turul doi să iasă doi candidaţi - ambii din buzunarul” oligarhului care controlează în prezent puterea în Republica Moldova:

DW: - E cumva ciudat să vedem cum asistaţi tăcut la această înţelegere dintre guvernare şi PPEM, cunoscându-vă ca un critic aspru al regimului care controlează acum puterea...

Oazu Nantoi: - Am fost singurul care, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PPEM, am ieşit la microfon şi am spus că am să votez împotrivă. Am spus că în anul 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut şansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcţii a partidului şi proiectul politic a intrat în declin. Am spus că în asemenea situaţii partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situaţia, iar liderii demisionează. Şi am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea aşa-zisei alianţe de guvernare urmăreşte scopul de a reduce firavele şanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie curent.

DW: - Şi decizia Dvs. care e? De ce rămâneţi, dacă rămâneţi, în PPEM?

Oazu Nantoi: - Eu rămân, deoarece, prin decizia Consiliului Naţional al PPEM, biroul politic permanent al formaţiunii, din care fac şi eu parte, a obţinut mandatul de a negocia acest acord cu puterea, în baza căruia „un simplu prim-ministru” (titulatură asumată de Iurie Leancă în cadrul unei emisiuni TV atunci când a fost întrebat de ce nu a împiedicat „jaful secolului” şi concesionarea Aeroportului - n.n. ) care nu a putut să prevină „jaful secolului” şi concesionarea Aeroportului ţării, va deveni atât de important încât, cu două mandate pe care le are (PPEM are 2 deputaţi în actualul Parlament ca urmare a desprinderii de PLDM - n.n.), va garanta parcursul european, reformarea justiţiei, ordinea în sistemul bancar şi întoarcerea banilor furaţi. Eu vreau să văd cum va arăta acel acord (cu guvernarea). Nu este vreo problemă în a pleca din PPEM. Problema e să fii eficient. Aşa că, deocamdată, nu mă grăbesc cu plecarea. Dar eu rămân cu poziţia mea care nu se schimbă în funcţie de apartenenţa partinică.

DW: - Dar ce rost ar avea acest parteneriat pentru PPEM? Nici pentru guvernare nu văd vreun sens. Oricum, şi fără cei doi deputaţi PPEM, puterea controlează majoritatea în Parlament.

Oazu Nantoi: - Pentru PPEM nu are nici un rost acest parteneriat. Pentru actuala guvernare, pe care noi, eufemistic, o numim „clanul lui Plahotniuc", scopul este de a lovi în ideea candidatului comun al dreptei pro-europene la alegerile prezidenţiale. PPEM-ul avea, parcă, o oarecare imagine în acest sens. Acum această imagine..., inclusiv afirmaţia absolut abuzivă a lui Leancă precum că toate cancelariile europene aşteaptă ca un partid cu ratingul sub pragul electoral să devină garantul nu ştiu a ce - este ridicol prin definiţie. Prin atragerea PPEM, guvernarea vrea să se asigure că în turul doi al alegerilor prezidenţiale vor ieşi doi candidaţi - ambii din buzunarul lui Plahotniuc, chiar dacă Dodon (Igor Dodon, liderul socialiştilor) se declară „putinoid”.

Regret că nici ceilalţi de pe dreapta nu sunt mai breji... Dar timpul trece. Ne plângem de Plahotniuc, dar nu suntem capabili să ne consolidăm pentru a propune societăţii o alternativă cât de cât credibilă şi cu conţinut real.

DW: - Iurie Leancă va fi înaintat la funcţia de preşedinte de majoritatea parlamentară?

Oazu Nantoi: - Nu. Iurie Leancă deja şi-a asigurat înaintarea în calitate de candidat la Preşedinţie din partea PPEM. De aici încolo uitaţi-vă în trecut - la în istoria democraţiei moldoveneşti din 2011, când un oarecare Mihai Godea a colectat, timp de două zile, peste 10 000 de semnături şi a fost înregistrat... Aşa că „Welcome to Moldova!” - servitorii regimului îşi schimbă faţa.

DW: - Unii afirmă că Iurie Leancă ar face pasul acesta pentru a-şi asigura libertatea. Ştiţi că şi Mihail Gofman a spus că el va fi următorul arestat.

Oazu Nantoi: - Nu sunt duhovnicul lui Iurie Leancă, ca el să se destăinuie în faţa mea. Dar el trebuie să explice cetăţenilor Republicii Moldova de ce a ajuns să intre în cârdăşie cu Plahotniuc. Eu nu ştiu de ce. Dar eu constat că statul de drept Republica Moldova nu există şi, în asemenea situaţie, cel care se află la putere, îl am în vedere pe Plahotniuc, poate decide atât intentarea sau neintentarea dosarelor penale, cât şi ţinerea cuiva în suspans.

Deutsche Welle