Cei mai bogaţi şi generoşi donatori îi are Partidul Democrat, care, potrivit Promo-LEX, în prime şase luni ale anului a acumulat peste 10 milioane de lei. Următorul în clasament este PCRM, care a primit de la donatori circa 295 de mii de lei. Pe locul trei este Partidul Nostru, cu donaţii de circa 395 de mii de lei, urmat de PL cu circa 287 de mii de lei.

Totodată PD, PL, PCRM şi PPPN vor fi verificate de FISC întrucât au acceptat donaţii mai mari de 75 de mii de lei.

De remarcat este şi faptul că donaţiile persoanelor fizice a crescut semnificativ în acest an în comparaţie cu 2015. Astfel, 75 la sută din veniturile partidelor în primul semestru sunt din contul donaţiilor. O altă sursă de venit, care a fost indicată în rapoartele financiare sunt cotizaţiile, care constituie circa 24% din venit.

Cheltuielile partidelor, de asemenea, au fost analizate. Astfel, 72 la sută din bani, partidele le-au cheltuit pentru presă şi materiale promoţionale, 3% pentru telecomunicaţii, 14% pentru sedii, 5% - cheltuieli personale, restul pentru alte necesităţi.

Din 20 de partide care au raportat la CEC, în 13 cazuri rapoartele nu corespundeau rigorilor de completare, în majoritatea cazurilor deficienţa consta în completarea parţială a liniilor bugetare. De asemenea, doar şapte formaţiuni au indicat cotizaţii de membru, şase dintre acestea fiind semnificative.

De menţionat că 25 de partide nu au prezentat rapoartele semestriale.