Şi asta deşi anterior a promis că şeful cabinetului de miniştri va veni cu un raport în faţa deputaţilor la sfârşitul sesiunii parlamentare, adică în ultima sau penultima săptămână a lui iulie. 

Preşedintele legislativului afirmă că de fapt, deputaţii au aflat despre activitatea Guvernului prin cele opt moţiuni simple înaintate deja de PSRM. „Guvernul a fost deja audiat prin moţiunile simple, prin cei opt miniştri chemaţi la raport. Spuneţi-mi dacă asta nu e audierea Guvernului? Unde scrie aici că e vorba de premier?”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Deja de o lună şi ceva am solicitat să clarificaţi. Aţi promis că veţi discuta cu domnul Filip şi veţi da răspunsul. Vă ţineţi de cuvânt sau încercaţi să abordaţi problemele unilateral? Moţiunile simple se referă la o politică care vine de la un minister, dar noi vrem să vedem dacă Guvernul implementează programul de guvernare. Vreau să vedem cât de mult ţineţi la cuvântul pe care îl daţi”, a insistat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Am promis să discut, nu puteam să-l forţez să vină. Am ajuns la concluzia că deja în baza moţiunilor au fost multe discuţii”, a explicat Candu.

„De ce îi luaţi apărarea? Ar fi bine el să vină să se expună cu privire la activitatea despre care spune că este foarte benefică. Cetăţenii cred altceva. Dacă nu va fi votată astăzi această propunere, invit colegii din Parlament să semneze moţiunea de cenzură. E vorba de doar două semnături. Săptămâna viitoare, Filip va veni pentru că va fi obligat de Constituţie”, a propus liderul PSRM, Igor Dodon.

„Am o propunere: toţi miniştri înaintaţi de PL să fie demişi urgent, fură ţara zi şi noapte”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin. Declaraţia preşedintelui comuniştilor i-a înfuriat pe liberali.

„Odată cu vârsta vine şi înţelepciunea, dar nu întotdeauna sunt compatibile. Un Guvern se judecă după rezultatele pe care le are în ansamblu, iar miniştrii PL au demonstrat că au rezultat”, i-a răspuns deputatul PL Lilian Carp.
 
„Dacă de la mamă şi de la tată în spermatozoid nu vine ce trebuie, nu te mai faci om”, a venit cu replica Voronin.

Propunerea privind audierea premierului Pavel Filip a întrunit doar 35 de voturi, număr insuficient pentru ca şeful guvernului să fie obligat să-şi prezinte raportul în Parlament.