Iniţiativa legislativă vine după ce, anul trecut, Parlamentul a votat în lectură finală modificări la Codul Electoral prin care partidele politice să beneficieze de finanţare din partea statului. Astfel, anual sunt alocate 0,2 la sută din buget pentru susţinerea financiară a formaţiunilor politice în funcţie de rezultatele obţinute la alegerile parlamentare şi locale.

Prin modificările propuse în noul proiectul de lege, aceşti bani vor putea fi utilizaţi şi pentru chiria sediilor de partid.

„Majoritatea dintre sediile partidelor politice sunt utilizate de către membrii acestora în baza contractelor de locaţiune. Astfel, pe lângă cheltuielile de întreţinere a sediilor, partidele suportă şi cheltuieli pentru locaţiunea acestora”, explică nota informativă a proiectului.

Destinaţiile pentru care partidele pot utiliza banii din bugetul de stat sunt cheltuielile de audit, pentru întruniri şi manifestaţii publice, seminare şi alte cursuri de instruire pentru membrii de partid desfăşurate pe teritoriul ţării, pentru întreţinerea sediilor, etc. Totodată, aceşti bani nu pot fi cheltuiţi pentru organizarea activităţii politice, pentru protocol, precum şi pentru campania electorală.