Convenţional, aceste măsuri pot fi împărţite în tehnice, energetice şi chiar geopolitice, constată sursa, care scrie că Chişinăul a reacţionat deja la propunerile ruseşti – unele dintre ele au fost şterse. „Versiunea rusească a Foii de Parcurs privind colaborarea economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost trimisă autorităţilor de la Chişinău încă pe 28 iunie (dată simbolică - în 1940 fiind anexată Basarabia la URSS n.r.), dar deja unele au fost modificate la cererea autorităţilor moldoveneşti. Cât despre perspectivele de întoarcere pe piaţa rusă a vinurilor, fructelor şi legumelor moldoveneşti, în document e descris vag: se propune continuarea cooperării în domeniul siguranţei produselor”, se arată în articol.

Conform sursei, doar unele dintre cele 14 puncte sunt cu adevărat tehnice, restul cerinţelor se referă la punerea în aplicare a diferitelor acorduri semnate de Moldova în cadrul CSI, care pot contravine Acordului de Asociere cu UE. În particular, în schimbul reducerii barierelor în calea comerţului şi a relaţiilor economice cu Federaţiei Ruse, Moscova cere de la Chişinău garanţii pentru punerea în aplicare necondiţionată a Acordului privind Zona de Comerţ Liber din 18 octombrie 2011, precum şi a acordurilor cu privire la certificare, metrologie, standardizare şi medicină veterinară.

Un alt compartiment intitulat „Continuarea cooperării în cadrul CSI”, pare a fi mai mult geopolitic, decât economic. Moscova doreşte de la Chişinău asigurarea participării permanente la activitatea instituţiilor CSI, precum şi garanţii de aderare a Republicii Moldova la noile acorduri şi decizii în cadrul CSI şi respectarea noilor angajamente ce apar.

Moldstreet notează că caracter politic poartă şi cererile Federaţiei Ruse de a include în Comisia interguvernamentală bilaterală privind comerţul şi cooperarea economică a unor reprezentanţi din regiunile pro-ruse - Găgăuzia şi Transnistria.

„Printre cerinţele economice se numără şi crearea condiţiilor favorabile pentru accesul reciproc a producătorilor pe pieţele părţilor semnatare. Astfel, Moscova insistă ca Moldova să elimine aplicarea taxelor discriminatorii de mediu la importul de bunuri. La fel cere şi eliminarea restricţiilor impuse la accesul pe piaţa moldovenească a producătorilor ruşi de zahăr. Autorităţile ruse insistă şi pe realizarea unui mecanism pentru a preveni re-exporturile de producţie, în special agricolă”, se arată în articol.

În schimb Rusia este gata să ofere Moldovei extinderea cooperării în domeniul industriei. Printre ele se numără şi livrarea către Moldova a aeronavelor din Rusia, ceea ce pare straniu în condiţiile în care parcul celei ai mari companii locale Air Moldova este de doar şase avioane.

„Potrivit Kommersant aspectele legate de sectorul energetic sunt într-o secţiune separată. Astfel Moscova doreşte soluţionarea problemelor din sectorul gazier, în special, rambursarea datoriei Moldovagaz faţă de Gazprom. 90% din care revine regiunii separatiste. O altă propunere se referă la CERS Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan), controlată de gigantul rus Inter RAO EES. Astfel,Moscova insistă că Moldova să cumpere energie electrică şi după aprilie 2017, când expiră actualul contract de furnizare a energiei”, mai scrie sursa.

Amintim că pe 5-6 iulie vicepremierul rus Dmitri Rogozin a efectuat o vizită în Republica Moldova. În cadrul întrevederilor cu acesta, vicepremierul Octavian Calmâc a anunţat că foaia de parcurs privind colaborarea economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă va fi definitivată în luna iulie curent.

„În prezent, cel mai important este definitivarea foii de parcurs, care va cuprinde toate elementele cheie de colaborare bilaterală în domeniul economic. S-a convenit că experţii vor definitiva acest document în luna iulie curent, mai apoi va fi aprobat de către co-preşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. Ulterior, foaia de parcurs va fi implementată”, a adăugat Calmîc.

În schimb Dmitri Rogozin, a specificat că este important să fie identificate soluţii în relaţiile moldo-ruse pentru colaborarea economică. „Din păcate, delegaţia noastră nu a fost de doi ani în Republica Moldova. S-au schimbat multe lucruri. Anterior, am transmis conducerii Republicii Moldova modelul foii de parcurs, care conţine hotărârile ce urmează a fi luate, iar apoi acestea vor fi sincronizate cu hotărârile Federaţiei Ruse. Suntem siguri că pentru Moldova este important să se sprijine pe piaţa Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale. Planificăm ca prima etapă de lucru să se încheie în luna septembrie, iar deja în noiembrie curent vom convoca şedinţa comisiei mixte şi vom continua lucrul la subiectele enumerate”, a menţionat Rogozin.