„De cum s-a născut copilul, părinţii plătesc medicului mită, apoi urmează mita pentru grădiniţă, la şcoală, liceu, universitate. În final, este educat un cetăţean corupt. Prin comportamentul nostru noi toţi am creat corupţia”, a declarat preşedintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni la Publika TV, potrivit IPN.

În timp ce Candu dă vina pe cetăţeni pentru fenomenul corupţiei, studiile instituţiilor internaţionale precum şi experţii susţin că Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar, întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituţional prin corupţie. Or anume această stare de lucruri, dar şi jaful masiv din sistemul bancar au scos în stradă zeci de mii de oameni.

În cel mai recent raport anual al Departamentului de Stat al SUA, se spune că fenomenul corupţiei rămâne cea mai gravă problemă a Republicii Moldova, fiind pe larg răspândită în special în sistemul judiciar. Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru funcţionarii care cer mită, autorităţile nu au reuşit o implementeze eficient.

Totodată, un sondaj realizat de Transparency International-Moldova arată că flagelul corupţiei a atins cote record în Republica Moldova pentru că instituţiile de drept sunt controlate de oligarhi. Asta o spun într-un glas atât oamenii simpli, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri din ţara noastră. La întrebarea care sunt cauzele corupţiei din Moldova, cetăţenii simpli şi agenţii economici dau vina pe ţinerea în captivitate a instituţiilor de drept de către oligarhi.

Participanţii la sondaj au mai spus că fenomenul corupţiei înfloreşte în ţara noastră pentru că persoanele corupte nu sunt trase la răspundere, dar şi pentru că guvernarea mimează lupta împotriva corupţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.