„În lipsa oricăror temeiuri de drept, legale sau contractuale, unicul argument ce a stat la baza acestei hotărâri este de ordin politic şi a fost enunţat de către ministrul economiei, atât în discuţiile premergătoare, cât şi în cadrul şedinţei Guvernului. Iniţiativele guvernării de a mă elibera din funcţie s-au intensificat în momentul în care i-a devenit cunoscut faptul că, împreună cu o echipă de profesionişti, oameni integri, dedicaţi cauzei naţionale de dezvoltare şi repunere a R. Moldova pe făgaşul normalităţii şi al integrării europene, am sprijinit public activităţile Platformei Demnitate si Adevăr”, a declarat Marin Ciobanu.

O vizită a fostului administrator al ZEL Bălţi în Germania, în cadrul căreia a informat partenerii germani despre protagoniştii furtului bancar a înfuriat şi mai mult guvernarea.

„Catalizator al demiterii mele l-a constituit faptul că aflat, în perioada 10-13 aprilie 2016, în timpul concediului, într-o delegaţie de studiu la Berlin, ca membru al echipei Platformei Demnitate şi Adevăr am prezentat interlocutorilor germani, prieteni ai ţării noastre, adevăratele realităţi moldoveneşti, protagoniştii furtului secolului şi al monopolizării mai multor domenii importante ale economiei naţionale şi mass-media, cât şi lipsa oricăror perspective de reformare şi modernizare a statului, de implementare a Acordului de Asociere de către actuala guvernare, sprijinită pe o majoritate parlamentară antipopulară. Aceasta a supărat cel mai mult guvernarea, care doreşte putere şi obedienţă absolută”, a adăugat Marin Ciobanu.

Potrivit lui, în perioada de doar un an din cei cinci din al doilea mandat, având obligaţiunea atragerii în perioada 2014-2019 a cel puţin 20 de milioane de dolari şi crearea a cel puţin 1000 de locuri de muncă, acesta a reuşit, împreună cu echipa managerială, să atragă peste 60 de milioane de euro şi crearea a 7 000 de locuri de muncă.

Din volumul total de impozite şi alte plăţi obligatorii calculate, ponderea cea mai mare revine rezidenţilor ZEL „Bălţi” - 90,5 mil. lei, (48,8%) din totalul de 185,5 mil. lei.

Cu crearea în acest an a 7 000 de locuri de muncă, ZEL Bălţi va avea peste 10 000 de locuri de muncă, raportat la 3000 de locuri de muncă cumulativ în celelalte 6 ZEL-uri, care activează, majoritatea din anii 90. „Cifrele vorbesc de la sine, comentariile sunt de prisos”, a conchis Marin Ciobanu.

Amintim că Marin Ciobanu a vorbit de mai multe ori despre lacunele guvernării. Totodată, acesta a anunţat şi despre faptul că Republica Moldova ratează cel puţin 50 de milioane de euro anual din cauza guvernării corupte şi incompetente.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.