Deşi s-a lăudat iniţial că face parte din Comisia parlamentară Securitate, deputatul PD a demonstrat că a ajuns întâmplător în componenţa acesteia.

„Am venit să văd ce se petrece. Sunt în Comisia Securitate şi am fost invitat de comisie, de preşedinte”, a spus Ţuţu întrebat de jurnalişti ce caută acolo.

Când însă a fost solicitat să precizeze cum se numeşte exerciţiul în care au fost antrenaţi soldaţii americani şi moldoveni şi despre care presa a vuit în ultimele zile, Constantin Ţuţu a fost pus la grea încercare.

„În primul rând, cred că a fost o experienţă bună pentru soldaţii noştri şi nu cred că experienţa a încurcat la cineva”, a încercat deputatul PD să evite întrebarea.

Nu a reuşit însă să scape de insistenţa jurnaliştilor.

„Credeţi că dacă am venit încoace nu ştiu?”, a spus Ţuţu, din nou fără să ofere un răspuns. Între timp, un bodyguard i-a suflat denumirea exerciţiului moldo-american, dar deputatul PD a părut rătăcit de-a binelea.

Chiar şi întrebarea despre cine anume a participat la acest exerciţiu a fost dificilă pentru legislator.

„Americanii şi moldovenii noştri, nu?”, a improvizat din nou Ţuţu, căutând cu privirea disperată bodyguardul care părea mult mai informat decât deputatul.

Acesta i-a suflat din nou denumirea aplicaţiilor militare, doar că Ţuţu a înţeles altceva. „Dracon pioner se numeşte”, a spus triumfător Ţuţu şi a urcat în maşină.

Exerciţiul moldo-american s-a numit „Dragoon Pioneer” şi s-a desfăşurat la Batalionul de Geniu de la Negreşti începând cu 5 mai. Aproape 200 de militari ai Regimentului de Cavalerie din Statele Unite, împreună cu 165 de ostaşi ai Batalionului Geniu din Moldova şi soldaţi din cadrul Batalionului 22 de Menţinere a Păcii au fost implicaţi în aplicaţiile desfăşurate în premieră în ţara noastră. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.