În timp ce guvernanţii de la Chişinău susţin că au obţinut şi unele progrese în procesul de implementare a Acordului de Asociere, partenerii europeni i-au îndemnat să dea dovadă de mai multă voinţă politică în ceea ce ţine de reforme şi responsabilitate faţă de cetăţeni. Oficialii UE au amintit în context de protestele de amploare organizate în Republica Moldova în ultimul an.

„Există îngrijorări legate de viteza reformelor. E timpul într-adevăr să vă suflecaţi mânecile. E nevoie de voinţă politică pentru reforme. Din partea UE, în februarie au fost anunţate nişte concluzii. Este vorba despre o agendă ambiţioasă, care nu conţine nimic nou, dar despre care vorbim de multă vreme - sectorul bancar, justiţia, combaterea corupţiei, libertatea presei, etc. Noul şef al Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, are o misiune pe care nu o invidiez, mai ales în contextul actual. E nevoie de un acord cu FMI”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„În ultimele luni, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova şi-au făcut auzită vocea din stradă, cerând un viitor mai bun pentru ei şi copii, solicitând lupta împotriva corupţiei şi protestând faţă de politizarea instituţiilor de stat. Când vorbim de procesul de reforme şi asociere nu e vorba de a face pe plac Uniunii Europene, dar vorbim de consolidarea democraţiei, vorbim de condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele Delegaţiei la Comitetul parlamentar UE-Moldova, europarlamentarul Andi Cristea.

„Alegerile prezidenţiale din toamnă nu ar trebui să afecteze calendarul de reforme de comun agreat. Au existat prea multe întreruperi în ultima perioadă, să nu ne mai oprim încă o dată. Suntem pregătiţi să conlucrăm de o manieră consistentă, dar asta depinde de dorinţa dvs. de a ne angaja într-o cooperare pe termen lung. Vreau să accentuez două lucruri: nevoia de seriozitate şi responsabilitate a politicienilor faţă de cetăţeni”, a accentuat deputatul european.

Precizăm că în ajunul reuniunii Comitetului parlamentar de Asociere UE-RM, societatea civilă a publicat o declaraţie în care punctează restanţele autorităţilor în ceea ce ţine de implementarea Acordului de Asociere pe care ţara noastră l-a semnat cu Uniunea Europeană. Experţii au remarcat faptul că planul de acţiuni privind implementarea Acordului nu a fost realizat nici măcar pe jumătate. 

Potrivit societăţii civile, restanţele au fost acumulate din cauza crizelor politice, capacităţii instituţionale slabe a autorităţilor, dar şi în mare parte din cauza unei voinţe politice reduse pe parcursul ultimului an. În consecinţă, multe din angajamentele asumate de către autorităţi riscă să nu fie realizate pe deplin până la sfârşitul lui 2016.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.