„În condiţiile unui stat captiv, se ştie foarte bine că justiţia este la cheremul politicului şi era greu de aşteptat că vom avea un astfel de deznodământ. Totuşi, noi eram încrezători, având în vedere calitatea materialelor prezentate Curţii, calitatea cererii de chemare în judecată, calitatea celor peste 400 de mii de semnături care au fost prezentate CEC-ului şi întregul proces. Având toate astea, eram încrezători că vom obţine un rezultat bun”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei intervenţii telefonice la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Liderul Platformei DA a mai spus că deţine informaţii precum că au existat presiuni politice în vederea luării unei alte decizii şi că judecătoarea Domnica Manole a dat dovadă de curaj. „Este o hotărâre dreaptă, pe care o salutăm şi salutăm curajul judecătoarei, care a trecut peste tot felul de presiuni de ordin politic. Am informaţia că s-au încercat presiuni din partea politicului, din partea administrativului, asupra acestei decizii”, afirmă Năstase.

Cât priveşte acţiunile de mai departe, Andrei Năstase crede că există şanse mari ca şi Curtea Supremă de Justiţie să dea câştig de cauză grupului de iniţiativă, în pofida subordonării politice a CSJ.

„Urmează să fie contestată cu recurs la CSJ. Ştim foarte bine cui serveşte Curtea Supremă de Justiţie, a cui este jurisprudenţa, ce au făcut până acum, dar rămânem încrezători în calitatea actului pe care l-am prezentat şi în faptul că adevărul, dreptatea, legea sunt de partea noastră. Legea Supremă şi voinţa populară sunt de partea noastră, suntem încrezători că vom câştiga şi acolo”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că astăzi Curtea de Apel a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi anulată înregistrarea grupului de iniţiativă. Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Verdictul este cu drept de atac.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.