Vladimir Socor: „În RM este o dictatură unică; Spre deosebire de dictatorii lumii, Plahotniuc e secretos, deloc carismatic şi n-a fost ales de nimeni”

Vladimir Socor: „În RM este o dictatură unică; Spre deosebire de dictatorii lumii, Plahotniuc e secretos, deloc carismatic şi n-a fost ales de nimeni”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 04.03.2016 12:37
În Republica Moldova este instaurată o dictatură cu particularităţi unice şi de acest lucru trebuie să se ţină cont. Or, dacă o mare parte din dictatorii lumii sunt persoane publice, carismatice şi alese, cel puţin formal, atunci dictatorul din RM nu este nici carismatic, nici nu se afişează şi nici n-a fost ales de nimeni. Despre aceasta a vorbit cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, în cadrul unei intervenţii la Jurnal TV.

„Faptul că în RM este dictatură este o noţiune acceptată deja. Avem dictatură. Una cu nişte particularităţi unice, pe care nu le întâlnim nicăieri altundeva. În primul rând, este un dictator neales. Cei mai mulţi dictatori din lume sunt, până la urmă, aleşi. Cu mai mult sau mai puţin tam-tam, cu propagandistică politică, dar sunt totuşi formal aleşi. Dictatorul din RM nu a fost ales de nimeni. Cei mai mulţi dictatori sunt persoane publice, se afişează, comunică cu cetăţenii pe care-i privesc ca pe nişte supuşi. Domnul Plahotniuc nu se afişează. Dânsul nu comunică cu cetăţenii. El este un dictator secretos, neafişat, nemărturisit. Dictatorii, ca regulă generală, sunt mărturisiţi. Ei îşi asumă responsabilităţi constituţionale, politice. Domnul Plahotniuc nu are niciun fel de responsabilitate: nici legală, nici constituţională, nici personală”, a menţionat Vladimir Socor, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

„Şi, spre deosebire de mulţi dictatori, domnul Plahotniuc nu este o persoană carismatică, niciun pic. El probabil este conştient de acest fapt şi asta explică, în parte, de ce nu se afişează. Iată că acestea sunt particularităţile unice ale puterii politice din RM, de care trebuie să ţinem seama”, a adăugat analistul de la Jamestown.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP